вівторок, 26 січня 2021 р.

Багаті чи бідні були бюджети громад Тернопільщини у 2020 році?

Завершився 2020-ий рік, рік важкий та випробувальний як для країни в цілому так і для місцевого самоврядування зокрема. Криза, пов’язана з пандемією коронавірусу призвела до негативних наслідків для економіки держави, суттєво змінила прогнози щодо виконання місцевих бюджетів. Через вимушені карантинні заходи багато платників податків частково або повністю зупинили господарську діяльність, а прийняття парламентом законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, позбавили місцеві бюджети запланованих обсягів податку на землю, від оренди нерухомості, податку на доходи фізичних осіб, переклали велику частину обов’язків та відповідальності на місцеву владу.


2020-тий рік закінчився з серйозним невиконанням дохідної частини місцевих бюджетів Тернопільщини. До доходів зведеного бюджету області (без урахування міжбюджетних трансфертів) надійшло 4957,8 млн. гривень при плановому показнику 5050,8 млн. гривень, тобто план надходження податків і зборів недовиконано в цілому на 93 млн. гривень. Бюджети місцевого самоврядування в цілому не впоралися зі своїми плановими зобов’язаннями на суму 110,3 млн. гривень. 15 бюджетів територіальних громад не виконали своїх планів на суму 14,4 млн. гривень та 2 бюджети міст обласного значення: м. Тернопіль на суму 129,3 млн. гривень та м. Кременець на суму 0,4 млн. гривень. 13 бюджетів територіальних громад показали від’ємний приріст у порівнянні з фактичними показниками виконання власних та закріплених доходів у 2019 році.

У 2019 році у порівнянні з 2018 роком усі без виключення громади демонстрували позитивний приріст доходів, який в середньому склав 18,1 відсотка, таку динаміку можна було спостерігати з початку реформи децентралізації завдяки зацікавленості органів місцевого самоврядування у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів, пошуку резервів їх наповнення, покращення ефективності адміністрування податків і зборів.

В сумарних доходах бюджетів громад Тернопільщини у 2020 році провідне місце займав податок та збір на доходи фізичних осіб – 63,3 відсотка, наступний за величиною – єдиний податок – 16,2 відсотка, податок на майно – 10,6 відсотка, акцизний податок – 7,3 відсотка, решта – 2,6 відсотка це  інші податкові і неподаткові надходження.

Планові зобов’язання з податку та збору на доходи фізичних осіб на 2020 рік не виконали 16-ть із 49-ти бюджетів територіальних громад. В цілому по громадах цього податку надійшло на 61 млн. гривень менше плану, найбільше втратили ПДФО міський бюджет м. Тернополя – 82,6 млн. гривень, сільський бюджет с. Байківці – 2,2 млн. гривень, міський бюджет м. Ланівці – 2,0 млн. гривень, міський бюджет м. Копичинці – 0,9 млн. гривень. По 7-ми громадах фактичні надходження даного податку були меншими від фактичного виконання у 2019 році.

Єдиний податок не виконаний бюджетами територіальних громад в цілому на 25,5 млн. гривень, 23 громади не виконали планових зобов’язань, з них м. Тернопіль – 24,9 млн. гривень, 19 громад продемонстрували від’ємний приріст до фактичних надходжень цього податку за 2019 рік.

Плани доходів по податку на майно не виконано 21 територіальною громадою області на суму 7,3 млн. гривень. Найбільше недовиконання запланованих обсягів спостерігається в Тернопільській громаді – 9,0 млн. гривень, Скалатській – 1,5 млн. гривень, Теребовлянській та Залозецькій – 0,9 млн. гривень, Кременецькій – 0,4 млн. гривень, 23 бюджети ТГ отримали даного податку менше фактичних надходжень у 2019 році.

23 бюджети об’єднаних громад не виконали запланованих показників по акцизному податку. Невиконання в цілому склало 1,4 млн. гривень, стільки ж громад отримали даного податку менше, ніж у минулому році.

Незважаючи на вкрай складну ситуацію з виконанням місцевих бюджетів області, у минулому році місцеве самоврядування з перших днів запровадження державою карантину активно долучилися до протидії поширенню коронавірусної хвороби на території області. Бюджети територіальних громад та міст обласного значення виділили протягом 2020 року 72,1 млн. гривень, з них Тернопільською громадою – 56,0 млн. гривень, Монастириською – 1,1 млн. гривень, Байківецькою, Великогаївською, Мельнице-Подільською – 0,7 млн. гривень, Борщівською, Золотниківською, Скалатською, Теребовлянською – 0,55 млн. гривень, Бережавською, Ланівецькою, Шумською, Підволочиською,  Микулинецькою – від 0,3 до 0,5 млн. гривень, Білобожницькою, Васильковецькою, Золотопотіцькою, Іванівською, Скала-Подільською, Вишнівецькою, Трибухівською, Черниховецькою, Копичинецькою, Купчинецькою – від 0,1 до 0,2 млн. гривень, решта громад – до 0,1 млн. гривень. Кошти спрямовувалися на придбання медикаментів, засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів, придбання медичного обладнання та апаратів ШВЛ, стимулювання медичних працівників, паливно-мастильні матеріали для медичного транспорту та пасажирського транспорту для забезпечення безперебійного підвезення медичних та інших працівників комунальної інфраструктури до місця роботи, інші заходи.

Попереду також, мабуть, нелегкий рік, але територіальні громади Тернопільщини з оптимізмом дивляться у майбутнє. Реформа децентралізації дала місцевим бюджетам незалежність, свободу визначати власні доходи, формувати оптимальну структуру бюджетних видатків, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проєкти, створювати умови для розвитку підприємництва, залучення інвестицій, розробляти програми місцевого розвитку, усі без виключення реформовані громади області вчасно склали та затвердили свої фінансові документи на 2021 рік. Тож побажаємо їм успіхів у виконанні взятих зобов’язань.

Інформацію підготувала консультант Проєкту ПУЛЬС з бюджетних питань Тетяна Чурілова. Проєкт "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" (ПУЛЬС) реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

При використанні матеріалу прохання посилатись на першоджерело!

Немає коментарів:

Дописати коментар