середу, 4 листопада 2020 р.

АМУ взяла участь в комітетських слуханнях щодо державної політики у сфері регулювання трудових відносин


 Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів у форматі відеоконференції комітетські слухання на тему: «Державна політика у сфері регулювання трудових відносин».

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації.
Асоціацію міст України на парламентських слуханнях представляв аналітик з питань соціального захисту Назар Миколюк. Він акцентував увагу на необхідності врегулювання питань щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю в новостворених територіальних громадах органами місцевого самоврядування. Проблема полягає в тому, що з моменту утворення органів місцевого самоврядування на території новоутворених територіальних громад, виконавчі органи рад, які мали статус «об’єднана територіальна громада», втратять цей статус. Зважаючи на те, що повноваженнями з контролю за додержанням законодавства про працю наділені виконавчі органи міських рад міст обласного значення та рад ОТГ, в окремих органів місцевого самоврядування новостворених територіальних громад будуть відсутні повноваження щодо здійснення такого контролю. На думку АМУ, це призведе до підвищення тіньової зайнятості в Україні та відповідного зменшення доходів державного і місцевих бюджетів.
Також аналітик АМУ зазначив, що Асоціація вже запропонувала профільному Парламентському Комітету доповнити до другого читання законопроєкт №3651-д нормами, які до внесення відповідних змін до законів наділять виконавчі органи новообраних рад додатковими повноваженнями, спеціально віднесених законами до відання виконавчих органів рад об'єднаних територіальних громад. Ця правка є надзвичайно актуальною, оскільки вона стосується не тільки питання трудових відносин, але й інших важливих повноважень, зокрема надання соціальних послуг.
Асоціація міст України закликала народних депутатів-членів Комітету підтримати у другому читанні законопроєкт №3651-Д з пропонованими правками. Ознайомитися детальніше з правками АМУ щодо питань соцзахисту до проєкту Закону.

Немає коментарів:

Дописати коментар