четвер, 20 серпня 2020 р.

Уряд схвалив розподіл часток акцизного податку з пального до місцевих бюджетів у ІІ півріччі 2020 року

 

19 серпня  відбулося засідання Кабінету Міністрів України. Асоціацію міст України представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до Порядку зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2020 році», якою затверджено розподіл часток зарахування до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку у другому півріччі 2020 року. Частки визначено, виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за перше півріччя 2020 року, з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією Державної податкової служби України, відповідно до Порядку. 
Асоціація міст України у встановленому порядку погодила наданий Мініфіном проєкт постанови з зауваженнями щодо відсутності розрахунків, пояснень та обґрунтувань, що вплинули на зниження часток акцизу для 364 бюджетів органів місцевого самоврядування, що є членами АМУ, з яких 11 міста-обласні-центри.
У ході опрацювання з Мінфіном питання зниження часток акцизу було отримано інформацію про зростання обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального за 1 півріччя 2020 року у порівнянні з 2 півріччям 2019 року на 13,1% (на розмір часток впливає обсяг реалізації пального, зростання якого є нерівномірним за територіями). Відповідно, обсяг надходжень акцизного податку до місцевих бюджетів, який напряму залежить від надходжень загальнодержавного акцизу, очікувано збільшиться. Так, за розрахунками Мінфіну у 2 півріччі 2020 року до місцевих бюджетів буде спрямовано близько 4 млрд грн акцизного податку з пального.
Постанова набуває чинності з дня її опублікування.
Зарахування до бюджетів  органів місцевого самоврядування частини акцизного податку, що надійшов з 1 липня 2020 року, буде здійснено Державною казначейською службою у двотижневий строк з дня набрання чинності постановою.
Станом на 19.08.2020, на окремому балансовому рахунку Казначейства накопичено 1,2 млрд грн акцизного податку з пального, які очікують розподілу між бюджетами органів місцевого самоврядування.
Асоціація міст України сподівається, що найближчим часом відповідні кошти надійдуть до бюджетів громад.
Асоціація міст України у бюджетному процесі 2020 року відстояла продовження у 2020 році зарахування до місцевих бюджетів частини акцизного податку з пального (читати більше тут і тут).  Загальний прогнозований обсяг коштів, які отримають громади, складе 7,7 млрд грн.  

Нагадаємо, в рамках бюджетної децентралізації кілька років тому акциз з пального почали зараховувати у бюджети громад. Місцевий акциз з пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального (яка до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети.

Немає коментарів:

Дописати коментар