середу, 4 березня 2020 р.

Мери Тернопільщини підтримують Концепцію змін щодо децентралізації від Асоціації міст України


2 березня відбулись публічні відкриті консультації щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади. У заході взяли участь: радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря, народний депутат України Віталій Безгін, народний депутат України Лариса Білозір, народний депутат України Аліна Загоруйко, заступник голови Тернопільської ОДА Арсен Марчишак, виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак, консультант проєкту ПУЛЬС з бюджетних питань Тетяна Чурілова, мери (мер Зборова Руслан Максимів, мер Байковець Анатолій Кулик, мер Скалата Петро Савончак, мер Товстого Іван Проданик, мер Іванівки Руслан Шафранович, мер Борсуків Іван Друзь), представники громадського та наукового середовища, ЗМІ. У консультаціях взяли участь представники Тернопільської, Вінницької та Хмельницької областей, а захід відбувся у приміщенні Вінницької ОДА.


Після заходу мери поділились враженнями, відтак мер Товстого Іван Проданик на своїй Фейсбук сторінці зазначив:
«Вчора у приміщенні Вінницької ОДА відбулись публічні консультації щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади, у яких я взяв участь. Працюючи в групах, усі представники від Тернопільщини підтримали Концепцію змін щодо децентралізації від Асоціації міст України. Адже ті позиції на яких наголошує АМУ є вкрай важливими, наприклад повністю згідний, що в Україні має бути дворівневий устрій місцевого самоврядування (на первинному рівні залишити муніципалітети, на вторинному рівні – обласні ради з їх виконавчими органами). Також підтримую й ту пропозицію, що потрібно чітко зазначити у Конституції, щоб делеговані компетенції були на 100 % профінансовані з Державного бюджету. Проте певні застороги виникли, через неоднозначність поглядів у сфері нагляду».
Хоч меру Лановець Роман Казновецький не вдалось взяти участь, проте він також на своїй Фейсбук сторінці висловив свою позицію щодо цього вкрай важливого процесу:
«Вчора відбулась важлива подія – публічні консультації щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади, у яких брала участь делегація від Тернопільщини. На жаль, в силу особистих причин, я не зміг взяти участь, проте ретельно відстежую усі новини, що стосуються конституційного процесу. Знаю, що на сьогоднішній день Асоціація міст України єдина, хто підготував власне концептуальне бачення та текстові пропозиції до законопроєкту конституційних змін щодо місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Ознайомившись з пропозиціями АМУ, я їх повністю підтримую, адже вони направленні на зміцнення позицій місцевого самоврядування в України. Дуже сподіваюсь, що до тих раціональних змін, які пропонує АМУ - прислухаються».



Немає коментарів:

Дописати коментар