понеділок, 2 березня 2020 р.

Представники Тернопільщини взяли участь у публічних відкритих консультацій щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади


2 березня виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак та консультант проєкту ПУЛЬС з бюджетних питань Тетяна Чурілова взяли участь в обговоренні процесу публічних відкритих консультацій щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади. У заході взяли участь: радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря, народний депутат України Віталій Безгін, народний депутат України Лариса Білозір, народний депутат України Аліна Загоруйко, заступник голови Тернопільської ОДА Арсен Марчишак, мери (мер Зборова Руслан Максимів, мер Байковець Анатолій Кулик, мер Скалата Петро Савончак, мер Товстого Іван Проданик, мер Іванівки Руслан Шафранович, мер Борсуків Іван Друзь), представники громадського та наукового середовища, ЗМІ. У консультаціях взяли участь представники Тернопільської, Вінницької та Хмельницької областей, а захід відбувся у приміщенні Вінницької ОДА.

Радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря наголосив на тому, що завершити процес створення спроможних громад без змін до Конституції України можливо, але, щоб  закінчити децентралізацію, створити ефективну систему влади на усіх рівнях – ні.
«На публічних обговореннях в регіонах ми бачимо, що з цим погоджуються усі. Тому альтернативи немає. При цьому, майбутній проєкт конституційних змін повинні сприйняти самі місцеві лідери – мери, місцеві депутати. Тільки у такому випадку він може бути підтриманий парламентом».

Під час роботи в групах Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак просував пропозиції Асоціації міст України до Конституції в частині децентралізації влади. Виконавчий директор наголосив, що:

-АМУ відстоює дворівневий устрій місцевого самоврядування. Тобто на первинному рівні залишити муніципалітети, на вторинному рівні – обласні ради з їх виконавчими органами. Має бути 3 рівні адміністративно-територіального устрою;
- усі делеговані компетенції (повноваження) мають бути 100 % профінансовані з Державного бюджету;
-зберегти на рівні муніципалітету модель сильного мера;
-Стосовно урядників: АМУ пропонує державну виконавчу владу в областях і округах повинні здійснювати виключно територіальні представництва органів державної влади, а компетенція органів місцевого самоврядування повинна і надалі розділятися на власну і делеговану державою.
-«Червона лінія»: Ні! Ліквідації областей.




Також Ігор Гірчак зауважив стосовно системи нагляду за діяльністю ОМС:
«Контроль - виключно за делегованими компетенціями в порядку та випадках, що чітко визначені законом».
На підсумковому засіданні консультацій Ігор Гірчак презентував напрацювання групи Тернопільської області й ще раз наголосив на усіх пропозиція АМУ.
Виконавчого директора ТРВ АМУ також обрали одним із делегатів від Тернопільської області у зустрічі представників місцевого самоврядування усіх регіонів, яка відбудеться 10 березня у м.Києві, щоб підсумувати результати публічних обговорень. Далі до процесу долучаться конституціоналісти та парламентські фракції, які готуватимуть текст майбутніх конституційних змін. Наступний етап – внесення законопроєкту змін до Конституції України на розгляд Верховної Ради.


Немає коментарів:

Дописати коментар