понеділок, 16 грудня 2019 р.

СПІВПРАЦЯ З «АСОЦІАЦІЄЮ МІСТ УКРАЇНИ» ДОПОМАГАЄ ГРОМАДАМ УСПІШНО РЕФОРМУВАТИСЬ



Суть історії

Процеси децентралізації та реформування органів місцевого самоврядування часто ставлять перед громадами складні питання, на які потрібно дати відповіді. Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» надає методичну та консультативну підтримку, проводить тренінги і навчання, допомагає членам громад комунікувати між собою задля пошуку рішень та результативної співпраці. Таким чином, вона сприяє більш якісному та ефективному реформуванню адміністративної сфери, поширенню передового досвіду і прогресивних перетворень.

1.    Опис проблеми

Тернопільська область однією з перших відгукнулася на реформу децентралізації. Бути лідером непросто, адже це означає бути першопрохідцем. Адже саме Тернопільщини була однією з перших, хто розпочав створювати об’єднані територіальні громади. Тому багато громад регіону стикалися з проблемами, які до них ще ніхто не вирішував. У якісь мірі саме на долю місцевих громад випало тестувати усі «підводні камені» децентралізаційної реформи. Таких проблем виникало багато. Деякі з них були проблемами поточної діяльності, окремі – пов’язані з формуванням бюджетів. До сьогодні є дуже багато питань, які виникають на стадії утворення об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ). В основному, вирішення цих питань потребує кваліфікованої методичної допомоги. Саме її й надає Асоціація міст України.

2.    Опис програми/реформи

Децентралізаційна реформа розпочалася в Україні з 2014 року. Основна суть реформи – передача максимального обсягу повноважень і ресурсів від органів центральної виконавчої влади до органів місцевого самоврядування. В основу цієї реформи закладено положення Європейської хартії місцевого самоврядування та найкращі світові стандарти суспільних відносин у цій сфері. У квітні 2014 року Уряд схвалив основний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Після цього був затверджений План заходів щодо її реалізації, які дали старт реформі.
Тернопільщина займає одну з лідируючих позицій у реформуванні адміністративної сфери. Станом на 1 листопада 2019 року в області діє вже 49 об’єднаних територіальних громад. У 2018 році існуючі громади отримали понад 141 млн. грн. на розвиток інфраструктури – до часу реформи таких коштів взагалі не було. Саме в громадах регіону було реалізовано майже 200 проектів, і це вдалося зробити саме завдяки  реформі з децентралізації.

3.    Результати програми/реформи

Шумська міська ОТГ була однією з перших об’єднаних територіальних громад в Україні. «Наше місто не було багатим , і вже зовсім бідними були села, які увійшли в громаду. Бюджети окремих сільських рад до об’єднання становили 60-70 тис. грн. Про який розвиток вони могли мріяти? Було велике бажання змінити цю тенденцію», - ділиться спогадами Володимир Плетюк, голова Шумської міської ОТГ.
Але проблемою було те, що на той час майже ніхто в Україні ще не проходив шляху децентралізації, жодна із організацій не надавала професійних та юридичних консультацій у цій сфері. І лише Міністерство регіонального розвитку України та Асоціація міст України надзвичайно багато допомагали, по мірі виникнення проблем вирішували їх спільно з Шумською громадою. На даний час Шумська міська ОТГ вже має багато напрацьованих матеріалів, вона отримує методичну допомогу у рамках різних міжнародних проектів, сама може ділитися досвідом з новоутвореними громадами.
«Мій досвід роботи з Асоціацією міст України розпочався з виїзного засідання в Брюховичах у 2001 році, 18 років тому, - розповідає Володимир Плетюк, голова Шумської міської ОТГ. - Але я часто згадую про це засідання. Адже ті речі, які ми тоді вивчали, наприклад, засади проектного менеджменту, розробка відповідних проектів, дуже пригодилися нам під час створення громади, через 14 років. Системно ці знання почали використовуватись лише після проходження процесу об’єднання».
Асоціація міст України - всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування, що представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування, веде від імені громад діалог з органами державної влади на всіх рівнях. Створена у 1992 році за ініціативи міських голів. Але останніх чотири роки працює, в основному, в галузі децентралізаційної реформи.
Сьогодні в Асоціації міст України роботи значно побільшало. «Фактично ми були єдиною громадською структурою, яка почала допомагати впровадженню реформи з децентралізації. Ми від самого старту реформи надавали консультації органам місцевого самоврядування: як об’єднуватися відповідно до методики, що була затверджена Кабінетом міністрів України, тому що це було новим і ніхто не знав, як з цим працювати і як рухатися в правильному напрямку», - розповідає Ігор Гірчак, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення «Асоціації міст України». - Ми взяли на себе функцію супроводу органів місцевого самоврядування, допомагали їм у розробці нормативно-правових актів для того, щоб провести процес об’єднання. Потім, внаслідок зміни законодавства, з’явився ще такий процес як «доєднання» населених пунктів до вже існуючих територіальних громад. І тут нашою функцією був супровід тих органів місцевого самоврядування, які вирішили створити об’єднані громади. А після їхнього створення, по сьогоднішній день ми супроводжуємо ці громади, надаємо консультаційну та методологічну підтримку в їхньому становленні. Адже дуже багато функцій та повноважень було передано органам місцевого самоврядування, які до цього їх не виконували. Відповідно у них не було ні штату, ні досвіду в наданні цих послуг, наприклад, у сфері освіти, охорони здоров’я. Для них все було новим: фахівці, мережа, формування ефективних комунікацій. І наша допомога була дуже потрібною».

Шумська міська ОТГ на сьогодні є однією з найбільш успішних громад у Тернопільській області. До її складу входить м. Шумськ як адміністративний центр та 18 колишніх сільських рад (35 сіл). На території ОТГ функціонує найкращий в області Центр надання адміністративних послуг, який надає більше 220 видів послуг. За останні три роки у громаді реалізовано понад 80 проектів різного плану. Це і реконструкція зони відпочинку «Соснина» та термомодернізація шкіл, придбання навчального обладнання в школи громади, встановлення в більшості сіл дитячих майданчиків і тренажерів. У населених пунктах громади за останній рік збудовано біля двох кілометрів нових водогонів, відновлено, а в деяких селах вперше освітлено вулиці.
Звичайно, такому успіху громада завдячує насамперед власним зусиллям та вмінням. Але підтримка Асоціації міст України, яку Шумська громада відчуває постійно, дає змогу працювати більш впевнено та продуктивно, розв’язувати складні проблеми, опираючись на досвід колег, їх кваліфіковану і фахову допомогу у складних ситуаціях.


Джерело - сайт "Доба".

Немає коментарів:

Дописати коментар