четвер, 26 липня 2018 р.

«Головне, щоб люди відчували покращення", – вважає Великогаївський сільський голова Олег Кохман

Олег Кохман

25 липня відбувся прес-тур журналістів Тернопільської області у Великогаївську сільську об’єднану територіальну громаду. Захід проходив в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. Основна тема візиту – ознайомлення з кращими практиками діяльності об’єднаних громад, створених на базі сільських рад.
Також на Тернопільщину завітали голови та заступники об'єднаних територіальних громад Чернівецької області в рамках навчального візиту «Маршрути успіхів».

У Великогаївську сільську ОТГ входить 14 населених пунктів, у яких проживає близько 12-ти тисяч населення. Завдяки реформі децентралізації у населених пунктах Великогаївської сільської об’єднаної територіальної громади відбуваються суттєві зміни. Журналістам та ОМС Чернівецької області вдалось побачити успішні перевтілення, що відбулись в громаді.

Під час візиту Великогаївський сільський голова Олег Андрійович Кохман разом з працівниками сільської ради розповіли про громаду, про зміни, яких вдалось досягти, як саме в громаді надають послуги своїм мешканцям. Олег Кохман розповів, що перше за, що взялись після об’єднання – це дороги й освітлення у населених пунктах. У громаді також покращуються умови та якість освіти: капітальні ремонти;
збудовано новий дитячий садочок «Країна дитинства» у с.Великі Гаї (який вміщує 170 дітей);

оновлюється й матерільно-технічне забезпечення шкіл (що можна було побачити в опорній школі у с.Великі Гаї: сучасний кабінет інформатики з новими комп’ютерами та сучасними підходами навчання, нові кабінети фізики, хімії та ін.);


оновлено спортивний інвентар закладів освіти. 
Цього року, як зазначає Великогаївський сільський голова взялись за медицину. «Ми вже «перебрали» освіту, бібліотеки, клуби, а тепер «перебираємо» медицину собі, раніше такої можливості не було, оскільки не було приміщення у якому можна було б надавати якісні медичні послуги», – зауважує Олег Кохман. Якраз минулого тижня отримали ліцензію на надання медичних послуг.

«Раніше тут було дві кімнати ФАПу працювала фельдшер та медсестра, які надавали послуги на 5 тисяч жителів – цього було замало. Від листопада 2017 року майже з нуля будується нова Великогаївська амбулаторія практики -сімейної медицини (фінансування: 5 млн. – за кошти ДФРР, 5- млн. кошти Великогаївської громади). Відкриття планується на серпень. У цій амбулаторії будуть знаходитись 4 сімейні лікарі, амбулаторія обслуговуватиме 6 населених пунктів (6 тисяч населення громади). Така ж амбулаторія буде й у с.Баворів (працюватиме 2 сімейні лікарі), таким чином завдяки двом амбулаторіям усі жителі Великогаївської сільської громади отримуватимуть якісну первинну медичну допомогу», – розповідає Великогаївський сільський голова Олег Кохман про нову Великогаївську амбулаторію практики - сімейної медицини у с. Великі Гаї.


У ході візиту також делегація ознайомилась з роботою «центру безпеки» у с.Товстолуг, де в одній будівлі розмістились: фельдшерсько-акушерський пункт, поліцейська станція та старостат села. Також оглянули реконструйований адміністративний будинок Великогаївської сільської ради у с. Великі Гаї, площу якого суттєво збільшили. Адмінбудівлю планується відкрити у День Незалежності.

Олег Кохман також поділився планами на майбутнє, зокрема розповів про будівництво мультифункціонального центру активних видів спорту в селі Великі Гаї. Він включатиме в себе сучасний критий спортивний комплекс, який буде пристосований для багатьох видів спорту, в тому числі ігрових. Найперше планується зробити спортивний комплекс із трибунами на 800 глядачів з дотриманням усіх міжнародних стандартів, а також стандартних розмірів футбольне поле зі штучною травою та два менших спортивних майданчики. Цей проект Тернопільщина виграла за програмою секторальної підтримки за напрямком сільський розвиток. Вартість – понад 16 мільйонів гривень, з яких 4 млн. – власні кошти.

Голова сільської ради зауважив, що усі ці зміни стали можливими також й завдяки згуртованій праці «команди», саме так називає Олег Андрійович працівників Великогаївської сільської ради.









Автор тексту та фото - Ксенія Кара

Немає коментарів:

Дописати коментар