вівторок, 22 травня 2018 р.

Вишнівецька ОТГ ділилась своїми здобутками


Сьогодні, 22 травня представники засобів масової інформації Тернопільщини, в рамках прес-туру, відвідали одну з передових громад Тернопільщини – Вишнівецьку селищну об’єднану територіальну громаду. Тема візиту: «Залучення місцевого бізнесу до розвитку ОТГ». Також у громаду завітали представники об’єднаних територіальних громад Волинської області, у рамках навчального візиту «Маршрути успіхів» з метою перейняти кращі практики у розвитку ОТГ. Захід проходив в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

З вітальним словом перед учасниками заходу виступили виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець. «Хочу висловити слова вдячності Тернопільському регіональному відділені Асоціації міст України за те, що обрали саме Вишнівецьку ОТГ для відвідування а також для популяризації такої важливої реформи, як реформа децентралізації на прикладі нашої громади.», - зазначив Володимир Кравець.
Після вітальних слів, селищний голова разом із своїм заступником Сергієм Волохатим презентували громаду: загальну інформацію про громаду, її бюджет, про надання освітніх та медичних послуг мешканцям громади, про залучення та роль бізнесу у розвитку громади, про систему поводження з відходами, про реалізацію цікавих освітньо-навчальних проектів:

- відбувався проект «Міняю школу», суть якого полягала в тому, що учні 10 класів мінялись школами. Для прикладу, учні Бутинської ЗОШ І-ІІІ певний час навчалися у Вишнівецькій ЗОШ І-ІІІ ст., а учні Бутинської школи – у Вишнівецькій ЗОШ. Як результат – інтеграція школярів, а також «лакмусовий папірець» для відділу освіти, культури та спорту, адже після проекту учні проходили анонімне анкетування, зазначаючи своє враження від школи, рівня вчителів, якості навчання та ін.);
- День відкритих дверей у селищній раді для шкільного активу: під час заходу школярі поспілкувались з керівництвом громади, а керівництво громади, у свою чергу, розповіло про своє бачення майбутнього та можливості участі молоді у розвитку громади.
Поводження з відходами. Протягом останнього року закуплено 70 контейнерів, які розмістять на 32 «локаційних точках» (контейнерних майданчиках), наявне паспортизоване сміттєзвалище. З 1 червня 2018 року стартує проект з роздільного збору та централізованого вивозу сміття.
Освіта, культура. У громаді є чотири загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів, чотири дошкільні навчальні заклади. Оптимізація шкіл не відбувалась, оскільки не було потреби. Найменша кількість учнів у одній зі шкіл – 125. Проте оптимізація бібліотечної мережі відбулась. Сільські бібліотеки об’єднали зі шкільними бібліотеками. На даний час на стадії формування «Центр культури та дозвілля».
Безпека. На території громади встановлено 9 камер відеоспостереження. У громаді функціонує місцева пожежна охорона, штат якої налічує 13 осіб.

Завдяки наявності «туристичної перлини» - Вишнівецького палацу у громаді наявний туристичний потенціал. Уже зараз керівництво громади розробляє програму розвитку та активізації сільського зеленого туризму, ведеться робота над розробкою туристичних маршрутів, ведуться роботи з  облаштування інфраструктури в населених пунктах громади.

Учасники прес-туру ознайомилися й з успіхами громади:
- відремонтований сучасний стадіон, який вважається одним з найкращих в Україні.


- оновлений сквер у центрі селища;


- оглянули дві загальноосвітні школи (Бутинську та Старовишнівецькій);



- місцева пожежна охорона.




На завершення візиту голова громади зазначив : «Планів маємо ще дуже багато – будемо й надалі докладати максимум зусиль, аби все задумане втілити в реальність».





Немає коментарів:

Дописати коментар