четвер, 26 травня 2016 р.

В Тернополі обговорили прийняття змін до Конституції в частині децентралізації

У Тернополі 26 травня відбулось засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування на тему “Підтримка прийняття змін до Конституції в частині децентралізації”.
В приміщенні Тернопільського національного економічного університету, за ініціативи Тернопільського Регіонального відділення Асоціації міст України, зібралось керівництво міст, сіл та селищ, об’єднаних громад області, Народні депутати України, громадські активісти та науковці щоб обговорити зміни до Конституції, які варто прийняти для пришвидшення процесів децентралізації.
Розпочав зустріч голова Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова м. Тернополя – Сергій Надал. Такі зустрічі потрібно проводити регулярно, зустрічатись, обговорювати проблеми та спільно шукати шляхи їх вирішення. Важливим є те, щоб законотворці почули голос громад, при прийнятті рішень, оскільки саме місцева влада є найближчою до людей та має більший рівень довіри” – зазначив Сергій Віталійович.
Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук наголосив на актуальності проведення даного заходу та важливості проведення децентралізації в Україні. Разом з тим голова обласної ради зазначив, що децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини.
Детально розповів про стан об’єднання громад в Тернопільській області заступник голови ОДА Олег Валов. Тернопільщина є лідером в України за створенням об’єднаних територіальних громад. Так, на сьогодні, вже створено 26 ОТГ, а це близько 30% території області. Щоб краще знати проблеми кожної громади – я особисто зустрічаюсь з їх мешканцями та вивчаю їх проблеми.” – зазначив доповідач.

Про суть необхідних змін до Конституції та стан прийняття відповідних законопроектів розповів Народний депутат України Тарас Юрик.
Учасники активно обговорювали тему децентралізації, висловлювали власні пропозиції та рекомендації.

Підбив підсумки засідання виконавчий директор РВ АМУ, модератор заходу – Ігор Гірчак. “Дякую кожному з вас за активну позицію під час сьогоднішнього обговорення. Ми підтримуємо зміни до Конституції та погоджуємось, що метою політики у сфері децентралізації є відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.” – зазначив Ігор Ярославович. 






При підготовці статті використано відеоматеріал телекомпанй ТВ-4 та ІНТБ

Немає коментарів:

Дописати коментар