четвер, 3 червня 2021 р.

Збаразька громада на шляху до створення Стратегії розвитку

 


2 червня у м. Збаражі відбулось вступне засідання з написання Стратегії розвитку Збаразької міської територіальної громади. У заході взяли участь: Збаразький міський голова Роман Полікровський, представники структурних підрозділів Збаразької міської ради, Виконавчий директор Тернопільського РВ Асоціації міст України Руслан Фронц та науковці Західноукраїнського національного університету.

Учасники заходу обговорили загальну методологію розробки Стратегії, ризики та перспективи на шляху до її успішної реалізації.

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ розповів про методичні рекомендації із стратегічного планування для громад, що розроблені фахівцями Асоціації міст України та навів приклади успішних стратегій.

«Стратегічне планування – це системний шлях до управління змінами й досягнення консенсусу в усій територіальній громаді», - зауважив Руслан Фронц. Виконавчий директор ТРВ АМУ наголосив на важливості відповідального ставлення до написання цього документ, щоб Стратегія була «живою», а Робоча група й усі дотичні стали рушійною силою цього документу.


Наприкінці заходу Руслан Фронц звернув увагу присутніх на розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти №5066, №5066-1 (щодо збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів громад з 60 до 65 %) та №5244-3, №5364 (щодо сплати ПДФО за фактичним місцем здійснення діяльності фізичних та юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів; встановлення контролю за дотриманням та відповідальності за порушення порядку сплати ПДФО до місцевих бюджетів). Для місцевого самоврядування Тернопільщини збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% - це додаткові 250 млн грн, а вцілому по Україні - це додаткові 11,1 млрд грн.

Окремо було відзначено про проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», яким закладено норму вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Через це муніципалітети області можуть втратити більше 50 млн грн, загалом по Україні - 2,4 млрд грн, а справедливих компенсаторів для кожної громади немає.

Також виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ проінформував про конкурс з відбору міських (членів АМУ) та суміжних сільських, селищних територіальних громад, для участі у проєкті із налагодження якісного співробітництва між територіальними громадами.

Руслан Степанович запросив учасників постійно стежити за актуальними новинами з місцевого самоврядування на сайтах та фейсбук сторінках АМУ та Тернопільського РВ АМУ.


Немає коментарів:

Дописати коментар