пʼятницю, 12 лютого 2021 р.

Онлайн-практикум у Тернопільському РВ щодо порядку оформлення об'єктів комунальної власності та земельних ділянок с/г призначення

12 лютого у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся онлайн-практикум із застосування законодавства на тему: «Особливості порядку оформлення територіальними громадами об'єктів комунальної власності та земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих з державної власності». Захід пройшов в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У зв’язку з карантинними обмеженнями захід відбувся в онлайн форматі та транслювався у мережі Фейсбук на сторінці Тернопільського РВ АМУ та акаунті «ПУЛЬС: Децентралізаційний марафон».


З вітальним словом виступив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення АМУ Руслан Фронц, який назвав тему заходу та представив модератора, а також ознайомив з діяльністю Асоціації міст України в рамках проєкту ПУЛЬС USAID.

Руслан Стапанович зауважив:


«Асоціація міст України розробила два навчальних посібника. Практичний посібник базується саме на нормах Закону України №1009-IX (законопроєкт 3651-д), і описує  процедури ліквідації місцевих рад, їх виконавчих комітетів як юридичних осіб та питання майнового і публічного правонаступництва. А також Практичний посібник «Передача земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у власність об’єднаних громад», у якому описується алгоритм передачі земель та особливості окремих етапів, пропонуються зразки документів. Ці посібники можна знайти на сайті АМУ в розділі «Бібліотека», де також можна знайти багато корисних матеріалів для ОМС».

Модератор заходу – Гетьман Людмила, заступник начальника Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Тернопільській області.


Людмила Гетьман виступила з вітальним словом, ознайомила учасників з програмою заходу, а також представила експертів заходу: Першого заступника начальника міжрегіонального управління, представника Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у Південно-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Юлію Бабину та Начальника Управління державної реєстрації Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Гаврищука Михайла.


Юлія Бабина на початку свого виступу окреслила повноваження територіальних органів Міністерства юстиції України в частині державної реєстрації, в частині вчинення нотаріальних дій, реєстрації актів цивільного стану та детально зупинилась на тих питаннях, коли управління юстиції тісно взаємодіють з органами місцевого самоврядування. Михайло Гаврищук детально розповів про державних реєстраторів в перехідний період.


Юлія Бабина детально розповіла про алгоритм дій при державній реєстрації юридичних осіб - органів місцевого самоврядування в розрізі Закону України №1009 «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій».

Михайло Гаврищук ознайомив з порядком оформлення територіальними громадами комунальної власності та земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих з державної власності.


Під час заходу Виконавчий директора Тернопільського РВ АМУ Руслан Фронц наголосив:

«Асоціація міст України закликає Парламент якнайшвидше прийняти у другому читанні і в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194. Адже завдяки його схваленню громади отримають реальний шанс стати справжніми господарями власної землі».


Оскільки практикум відбувся в онлайн форматі, то учасники свої запитання ставили під трансляцією відео на ФБ сторінці, а експерти заходу давали відповіді на них. Після заходу учасникам будуть надіслані матеріали для детального ознайомлення. 

За посиланням можна переглянути онлайн-трансляцію заходу (частина 1, частина 2).

Немає коментарів:

Дописати коментар