середу, 16 вересня 2020 р.

Проєкт Держбюджету-2021 у показниках та цифрах. Аналіз та перші висновки АМУ

 


14 вересня  Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Державного бюджету на 2021 рік і направив його на розгляд Верховної Ради України.

Асоціація міст України проаналізувала урядовий проєкт Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" №4000 від 14.09.2020 в частині бюджетної забезпеченості територіальних громад.
Загальні показники
Проєкт Держбюджету-2021 передбачає переведення на прямі міжбюджетні відносини 1438 громад, що відповідає новому адміністративно-територіальному устрою. Для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій передбачено 15,7 млрд грн базової дотації та 10,4 млрд грн реверсної дотації.
Обсяг додаткових дотацій з державного бюджету місцевим бюджетам складає 8,6 млрд грн, що включає 7,9 млрд грн додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я, розподіл якої між обласними бюджетами вже передбачено у проєкті.
⇒ За підрахунками АМУ, у Держбюджеті-2021 необхідно передбачити не менше 14 млрд грн додаткової дотації на здійснення видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, в тому числі переданих з районного рівня. Також АМУ звертає увагу на те, що у держбюджеті доцільно передбачати відповідний розподіл цієї дотації між бюджетами місцевого самоврядування.
За сферами
У освітній сфері на 2021 рік заплановано 102,5 млрд грн освітньої субвенції, що на 29,6% більше, ніж у 2020 році.
⇒ Проте за підрахунками Асоціації міст України обсяг освітньої субвенції має складати не менше 115 млрд грн аби врахувати підвищення мінімальної заробітної плати до 6500 гривень.
Варто відзначити, що у проєкті передбачається нова субвенція на боротьбу із СOVID-19 для закладів загальної середньої освіти в обсязі 1,0 млрд грн.
У сфері охорони здоров'я передбачається, що обсяг видатків на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування зросте на 38,9% у порівнянні із показниками 2020 року і складе 123,4 млрд грн. Заплановано, що субвенція на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я становитиме 2,9 млрд грн, що на 1,42 млрд грн більше, ніж у 2020 році. Обсяг субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей» складе 555,0 млн грн, що на 15,8% менше, ніж у 2020 році.
⇒ На 2021 рік не передбачається субвенції на придбання ангіографічного обладнання та субвенції на погашення кредиторської заборгованості, що утворилася за придбане у 2012 році медичне обладнання (мамографічне, рентгенологічне та апарати ультразвукової діагностики) вітчизняного виробництва.
У сфері соціального захисту заплановано: 305,1 млн грн субвенції на виплату грошової компенсації на житло сім’ям ветеранів; 248,4 млн грн субвенції на виплату грошової компенсації на житло для внутрішньопереміщених осіб; 50,0 млн грн субвенції на виплату грошової компенсації для сімей учасників бойових дій; 12,307 млн грн субвенції на виплату грошової компенсації для сімей учасників Революції Гідності; 795,384 млн грн субвенції на проєктні будівельно-ремонтні роботи, придбання житла дітям-сиротам.
У сфері місцевого соціально-економічного розвитку та ЖКГ на 2021 рік планується:
  • 9,4 млрд грн Державного фонду регіонального розвитку, що на 4,46 млрд грн більше, ніж у 2020 році;
  • 137,5 млн грн субвенції на заходи соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, що становить не більше 30 % відповідного збору.
⇒ Асоціація міст України переконана, що у Держбюджеті на 2021 рік доцільно передбачати не менше 473,4 млн грн субвенції на заходи соціально-економічної компенсації, щоб дорівнювала 100- відсотковому обсягу відповідного компенсаційного збору. 
  • 500,0 млн грн нової субвенція на розвиток спортивної інфраструктури;
  • 62,6 млн грн нової субвенції на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад;
  • 1,7 млрд грн субвенції на Надзвичайну кредитну програму для відновлення України.
У проєкті Держбюджету-2021 не передбачається субвенція на підтримку розвитку об'єднаних територіальних громад та субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.
Варто зазначити, що у проєкті держбюджету заплановано 489,8 млн грн нової субвенції на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг.
⇒ Асоціація міст України звертає увагу на необхідність передбачення у держбюджеті не менше 2,9 млрд грн субвенції на проведення робіт, пов’язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг.
 
Детальніше про бюджетну забезпеченість територіальних громад  у Держбюджеті-2021 у Аналітичній довідці АМУ.
 

Нагадаємо, 3 вересня Асоціація міст України взяла участь у бюджетних консультаціях, які відбулися у Міністерстві фінансів України і надала пропозиції місцевого самоврядування до Держбюджету України на 2021 рік.
 
Аналітичний центр АМУ

Немає коментарів:

Дописати коментар