пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Консультант з бюджетних питань Тернопільського РВ АМУ проаналізувала як протидія COVID-19 позначилась на місцевих бюджетах громад Тернопільщини


За оперативними даними, розміщеними на сайті Рахункової палати України станом на 28 квітня п. р. можна стверджувати, що основне навантаження у боротьбі з пандемією взяло на себе місцеве самоврядування, спрямувавши з власних бюджетів 716,8 млн. гривень (з державного бюджету – 425 млн. гривень).
Крім того, з прийняттям законів України №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» місцеві бюджети суттєво недоотримують кошти з податку на землю, від оренди нерухомості, податку на доходи фізичних осіб, а відтак органам місцевого самоврядування для збалансування місцевих бюджетів доведеться вивчати можливості обмеження непершочергових витрат, запроваджувати заходи з економного та раціонального використання бюджетних коштів, відмовлятися від видатків розвитку громад. І хоча держава суттєво зменшила податкове навантаження  на платників податків, в основному за рахунок місцевих податків, громади Тернопільщини з перших днів запровадження державою карантину активно долучилися до протидії поширенню коронавірусної хвороби на території області.
Станом на 1 квітня п. р. обласним, районними та бюджетами місцевого самоврядування області на заходи по запобіганню виникненню та поширенню коронавірусної хвороби спрямовано 47,2 млн. гривень, з них бюджетами міст, селищ та сіл – 22,8 млн. гривень, а уже станом на 1 травня із 104,1 млн. гривень, які передбачені на вказані заходи в бюджетах області, бюджетами місцевого самоврядування виділено 72,4 млн. гривень, або майже 70 відсотків, з них Тернопільською громадою – 60804,9 тис. гривень, Чортківською – 2401 тис. гривень, Монастириською – 1045 тис. гривень, Борщівською – 1033,9 тис. гривень, Теребовлянською – 870 тис. гривень, Великогаївською – 575 тис. гривень, Козівською – 470 тис. гривень, Ланівецькою – 401 тис. гривень, Копичинецькою – 355 тис. гривень, Кременецькою – 340 тис. гривень, Бучацькою та Шумською – по 300 тис. гривень, Васильковецькою – 263,7 тис. гривень, Бережанською – 255 тис. гривень, Скалатською – 220 тис. гривень, Заліщицькою – 162,5 тис. гривень, Скала-Подільською – 160 тис. гривень, Збаразькою – 135,3 тис. гривень, Вишнівецькою – 120 тис. гривень, Скориківською – 113,6 тис. гривень, Підволочиською – 101,5 тис. гривень, Гримайлівською, Гусятинською, Заводською, Залозецькою, Зборівською, Золотопотіцькою, Колиндянською, Колодненською, Коропецькою, Новосільською, Почаївською, Саранчуківською, Товстенською, Хоростківською – від 10 тис. до 100 тис. гривень.
За виділені кошти придбавалися засоби для дезінфекції, медикаменти, безконтактні термометри, костюми індивідуального захисту, рукавички, маски, респіратори, окуляри, кисневі балони, медичне обладнання, експрес-тести, паливно-мастильні матеріали для медичного транспорту та пасажирського транспорту для забезпечення безперебійного підвезення медичних та інших працівників комунальної інфраструктури до місця роботи, виплачувалися доплати та премії медичним працівникам. Більше 6,5 млн. гривень із виділених громадами коштів передано районним бюджетам на підтримку районних лікарень.    

Матеріал підготувала консультант з бюджетних питань Проєкту ПУЛЬС (у Тернопільській області) Чурілова Тетяна Іванівна.

При використанні матеріалу, прохання вказувати першоджерело.  



Немає коментарів:

Дописати коментар