суботу, 16 листопада 2019 р.

Уряд прийняв рішення, яке сприятиме стабільності проходження опалювального сезону

15 листопада на засіданні Кабінету Міністрів України було прийняте рішення про  скасування постанови №560 від 26.06.2019 року «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг».
Інтереси органів місцевого самоврядування на засіданні представляв Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.
Асоціація міст України вітає таке рішення Уряду та дякує Прем’єр-міністру України О.Гончаруку, Міністру енергетики та захисту довкілля України О.​Оржелю та першому заступнику Міністра розвитку громад та територій України Д.Живицькому. Адже реалізація постанови несла загрозу припинення діяльності підприємств комунальної теплоенергетики і, відповідно, надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води жителям громад.

Вдячність за скасування цієї постанови на своїй ФБ сторінці висловив міський голова м.Чорткова Володимир Шматько: "Щиро дякую Прем'єр-міністру України Олексію Гончаруку за скасовану постанову Уряду №560 від 26.06.2019 року, щодо граничних тарифів на централізоване теплопостачання і гарячу воду. Це дійсно справедливе і мудре рішення! Дякую, що чуєте представників місцевого самоврядування України! Спільними зусиллями!"
Нагадаємо, цією постановою пропонувалося  встановити на опалювальний сезон 2019/20 року таких граничних цін/тарифів на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва граничні тарифи на: 
    - послугу з постачання теплової енергії для населення - 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку).
    - послугу з гарячого водопостачання - 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушильників, та 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за відсутності рушникосушильників.
Окрім того, постанова рекомендувала переглянути тарифи і іншим теплопостачальним підприємствам.
Асоціація міст України виступала категорично проти прийняття цієї постанови, адже середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складав 1807 грн за 1 Гкал, а запровадження меншого тарифу у відповідності до постанови №560 могло призвести до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року  у 7 млрд грн.  АМУ заявляла, що для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними, а впровадження таких змін призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню.

З метою захисту інтересів громад Асоціація міст України активно виступала проти прийняття цієї постанови та заявляла про неприпустимість таких рішень (більше тут і тут). 28 жовтня АМУ звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням відмінити постанову Уряду №560, а 2 листопада Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан поширив відеозвернення з закликом до Глави Уряду О.Гончарука скасувати цю постанову.

Немає коментарів:

Дописати коментар