вівторок, 16 квітня 2019 р.

Команда Тернопільського РВ АМУ розповіла представникам місії ОБСЄ в України про децентралізацію, про діяльність АМУ в рамках Проекту ПУЛЬС


15 квітня команда консультантів Тернопільського РВ АМУ на чолі з виконавчим директором, консультантом з місцевого економічного розвитку (МЕР) Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України (ТРВ АМУ) Ігорем Гірчаком зустрілись з представниками місії ОБСЄ в Україні. Під час зустрічі мова велась, здебільшого, про  децентралізаційну реформу.

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак детально розповів про діяльність Асоціації міст України (в тому числі Тернопільське РВ АМУ) та про діяльність, яку АМУ здійснює в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) за підтримки USAID:

«На початку впровадження реформи децентралізації «Офіс реформ» Тернопільського РВ АМУ спільно з Тернопільською ОДА провели велику інформаційну та роз’яснювальну кампанію стосовно реформи з децентралізації. Команда консультантів Тернопільського РВ АМУ спільно з заступником голови Тернопільської ОДА Олегом Валовим, начальником Управління містобудування та архітектури Володимиром Харченком у 2016-2017 роках проводили «інфопункти» у населених пунктах Тернопільської області. Результатом проведення таких заходів стало утворення 26 об’єднаних територіальних громад на Тернопільщині у перший рік проведення реформи.  Згідно таких результатів Тернопільщина на той час була лідером у процесі утворення ОТГ. У 2018 році дещо змінився формат роботи Офісу реформ при Тернопільському РВ АМУ. Зараз проводяться виїзні консультації як для діючих ОТГ, так і для тих органів місцевого самоврядування області, які розпочали або планують розпочати процес об’єднання/приєднання. Так, до прикладу, на днях їдемо для надання консультацій мешканцям кількох населених пунктів Тернопільської області, котрі бажають створити ОТГ».

Також представників місії ОБСЄ цікавила ситуація, яка сьогодні є в Тернопільській області у впровадженні реформи:

«Вже зараз у Тернопільській області діє 47 ОТГ та 2 територіальні громади, утворені на базі міст обласного значення. У процесі приєднання Тернопільська область, на сьогодні, є лідером, адже 2 із 4 міст обласного значення Тернопільщини вже приєднали навколишні населені пункти. Також, саме місто Тернопіль стало першим містом-обласним центром, котре приєднало навколишні села та завершило процес приєднання», - розповів виконавчий директор ТРВ АМУ.
Ігор Гірчак також відповів на питання стосовно наявності недоліків реформи:
«Недоліки є в будь-якому процесі. Основний недолік реформи територіальної організації влади у Тернопільській області полягає у наявності великої кількості малочисельних громад (населення 2,5 – 3 тис. мешканців). Якщо говорити про Тернопільщину, то із 49 територіальних громад, 17 з них мають чисельність населення менше 5 тисяч людей. Чому це є недоліком? Деякі такі ОТГ були створенні на основі якогось бюджетоутворюючого підприємства, якщо воно перестане діяти, повноцінно надавати людям якісні послуги буде складно, адже не буде фінансового ресурсу».
Консультант з бюджетних питань Тетяна Чурілова наголосила: «У малочисельних ОТГ 40-50 % бюджету витрачається на  виплату заробітної плати працівникам апарату ради. На противагу великим ОТГ, у яких відсоток, який витрачається на утримання апарату ради є значно нижчим, а що дуже важливо – є кошти для розвитку громади».
Мова велась також про спроможність об’єднаних територіальних громад. Консультант з МЕР зазначив:
«Поки громади отримують субвенцію на розвиток інфраструктури, доти усі громади мають джерела для існування. Проте, коли ми ще на початках впровадження децентралізаційної реформи їздили з просвітницькою метою, ми наголошували, що основною метою реформи є створення спроможних ОТГ, котрі зможуть на себе заробляти (такі громади, безперечно, є у нашій області). Громади, для яких субвенція є основним джерелом доходу, будуть змушені шукати шляхи вирішення проблеми, одним із варіантів – приєднання до більш спроможних громад».

«На сьогодні, 6 громад Тернопільської області не отримує дотації, всі інші – отримують», - зауважила Тетяна Іванівна.
Також консультант з питань МЕР розповів про шляхи підтримки ОМС у написанні грантів:
«У напрямку проектного менеджменту ми активно працюємо. Звичайно, великою проблемою для громад є брак кваліфікованих кадрів цього напряму, проте деякі ОМС Тернопільщини мають хороші результати, зокрема Шумська міська ОТГ, Теребовлянська міська ОТГ, Великогаївська сільська ОТГ, Вишнівецька селищна ОТГ, м.Збараж (яке зараз у додатковому списку Проекту Польща-Україна-Білорусь)».
Консультант з правових питань Максим Черкашин додав:
«У плані надання консультацій Асоціація міст України, Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України зокрема, є досить гнучким. Ми завжди відгукуємось на запрошення рад щодо надання консультацій. Так, нещодавно з консультаціями на тему проектного менеджменту ми відвідали Вишнівецьку селищну ОТГ, де надали вичерпну інформацію для директорів та учнів шкіл. У найближчих планах, з таким же візитом, відвідати м.Збараж (адже ми надаємо консультативну допомогу не лише ОТГ, але й містам/селищам/селам Тернопільщини)».
Оскільки основною метою реформи є покращення життя мешканців, представників місії ОБСЄ цікавило питання чи справді відбулись позитивні зрушення:
«Так, звичайно, результати є. Проте у різних громадах мешканці по-різному відчули покращення, хтось у більші мірі, хтось трішки менше. Але безперечно, я впевнений, що ніхто не захотів би повертатись до того, що було колись», - запевнив Ігор Ярославович.
Представники місії ОБСЄ теж прокоментували ситуацію про позитив від реформи:
«Я погоджуюсь з Вашими твердженнями, адже всі громади, які ми відвідували запевняли, що є суттєві покращення, всі в позитивному руслі відгукуються про реформу. Хоча не всі громади перебрали усі повноваження (освітню та медичну сфери), дехто не виконує цих функцій через брак кадрів».
Обговорили також питання законодавчої бази, зокрема про передачу земель поза межами населених пунктів.
Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ зазначив: «На сьогодні, ОТГ мають право розпоряджатись лише землями с/г призначення поза межами населених пунктів. Всі решта землі не у власності громад, що суттєво обмежує розвиток територій. Тому питання прийняття Закону України, згідно якого всі землі поза межами населених пунктів були б передані у власні ОТГ є нагальним».

Обговорили також питання безпеки в громадах. Представники Тернопільського РВ АМУ розповіли про свої напрацювання у цьому напрямку, зокрема зауважили, що 3 ОТГ Тернопільщини у 2018 році затвердили комплексні Концепції безпеки на території громади (Шумська міська ОТГ, Лановецька міська ОТГ, Підволочиська міська ОТГ) над розробкою яких працювали представники Тернопільського РВ АМУ.
Насамкінець Максим Черкашин наголосив:

«Асоціація міст України є найбільшим лобістом ОМС перед Парламентом. Фахівці АМУ в профільних комітетах напрацьовують конкретні пропозиції. За участі народних депутатів, Асоціація міст України проводить регіональні платформи, на яких наголошує на тих законопроектах, які потребують термінового прийняття.  АМУ збирає пропозиції від ОМС та доносить їх Парламенту, вказуючи на проблеми, які потребують негайного вирішення – це все суттєво відрізняє АМУ від інших організацій».

Автор - Ксенія Кара.

При поширені матеріалу, прохання давати посилання на першоджерело.

Немає коментарів:

Дописати коментар