понеділок, 17 грудня 2018 р.

Заклади профтехосвіти України впевнено опановують нові напрямки підготовки фахівців

13 грудня 2018 року  у  державному навчальному закладі «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» завдяки підтримці Міністерства закордонних справ Польщі в рамках програми «Польська допомога» відбулась підсумкова зустріч з реалізації проекту «Школа доброї енергії», який реалізовувала Фундація «INNOVATIS» у партнерстві з Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Делегація завітала до новоствореної майстерні-лабораторії систем відновлювальної енергетики, в якій впродовж декількох місяців тривали роботи по забезпеченню її технологічними системами. В рамках проекту, була куплена та встановлена геліосистема з трьох колекторів загальною потужністю 1.5 КВт/годин, акумулятивний резервуар для теплої води на 300 літрів,  насосні групи,  блок керування та інше технологічне обладнання. Для забезпечення автономної роботи установки були встановлені 2 фотовольтові панелі потужністю 0.5 КВт/годин для живлення насосних груп незалежно від роботи загальної електромережі. Систему підключено до 12 контурів підлогового опалення та системи гарячого водопостачання. Завдяки цій системі у приміщенні майстерні-лабораторії загальною площею 147 м2 забезпечено оптимальну середньодобову температуру в межах +20 – +22°С.

У підбитті підсумків проекту взяли участь: начальник управління закладів професійної освіти, прогнозування та розвитку інфраструктури освіти Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради Олег Бондаренко, координатори програми «Польська співпраця задля розвитку» Міністерства закордонних справ Республіки Польща, старші спеціалісти Малґожата Михальчик та Патрик Култис, керівник проекту від Fundacja INNOVATIS – Малґожата Яґлінська, представники компанії НЕWALEX Лукаш Бевх та Іренеуш Єлєнь, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, координатор проекту – Ігор Гірчак, Іренеуш Рутович – директор Комплексу шкіл і закладів професійної освіти у м. Бєлява та його заступник Ґжеґож Раґановіч, Яцек Врубель – керівник професійної практики (WKM).  

Також майстерня-лабораторія в рамках проекту отримала інструменти та наочно-демонстраційні матеріали, включаючи навчальні модулі блоків керування установками від компанії HEWALEX.

Для практичного використання учнями під час виробничого навчання, встановлена навчальна інсталяція геліоустановки, яку можна підключати самостійно як діючу установку (2 геліоколектори, акумулятивний бак тощо).

В лабораторії буде створено 6 навчальних місць для різних напрямків підготовки.
Найважливішим здобутком проекту стало впровадження експерименту всеукраїнського рівня по підготовці фахівців з кваліфікації «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики». У новій лабораторії якраз буде здійснюватись підготовка кваліфікованих робітників за новою професією, а також курсова підготовка робітників за частковими професійними кваліфікаціями, підвищення кваліфікації та перепідготовка осіб з числа незайнятого населення.
Важливим досягненням, яке стало можливим завдяки проекту – це стажування викладачів Київського та Збаразького коледжів у Польщі. У червні-липні 2018 року у польському місті Білява відбулось  стажування педагогічних працівників коледжів. Стажування відбувалось у два етапи: І-й етап - в Білявській професійній школі, ІІ-й – ознайомлення із технологією виробництва сонячних колекторів та компонентів геліоустановок на фірмі НЕWALEX. За результатами стажування педагоги здобули фахові компетенції, необхідні для проведення практичних занять за профільними навчальними модулями та роботи зі спеціалізованим програмним забезпеченням для сфери відновлювальних джерел енергії.

Гості з Міністерства закордонних справ республіки Польща оцінили важливі здобутки цього проекту, відзначили професійний підхід співробітників коледжу щодо реконструкції старого приміщення майстерні з урахуванням сучасних енергозберігаючих технологій, створення навчальних робочих зон різного функціонального призначення та дали високу оцінку наполегливим зусиллям, які докладені робочою групою з метою впровадження нової професії широких кваліфікацій «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики».






Довідково. Запровадження проекту «Школа доброї енергії» розпочалося ще в 2016 році за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі в рамках програми «Польська допомога», проект орієнтований на ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою підготовкою» та ДНЗ «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою». З травня до листопада 2017 року втілювався проект у Тернопільському професійний коледж з посиленою військовою підготовкою.
«На даху гуртожитку навчального закладу було встановлено 15 сонячних колекторів для підігріву води за рахунок сонячної енергії, завдяки чому у гуртожитку буде тепла вода. П’ять сонячних колекторів було встановлено на даху їдальні, що дозволило користуватись гарячою водою, якої до цього часу тут не було. Вартість обладнання й робіт склала – близько двох мільйонів гривень, і це був перший проект в Україні, реалізований у закладі профтехосвіти. Ці колектори забезпечують потребу гарячої води як у зимовий період, так і у літній, що цілком задовольняє потребу коледжу. Після встановлення цих колекторів очікуємо ще й економію електроенергії у порядку 700-1000 кВт у місяць», – підсумував Ігор Гірчак.
Тоді ж Ігор Гірчак висловив своє сподівання на те, що Міністерство закордонних справ Республіки Польща підтримає нас з ідеєю продовження проекту і поширення його на інші навчальні заклади профтехосвіти в Україні. Щоб й відбулось, проект було продовжено у Київському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою.




Немає коментарів:

Дописати коментар