вівторок, 24 січня 2017 р.

Презентовано стратегію розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027рр

23 січня 2017 року в Тернопільському прес-клубі відбулася підсумкова прес-конференція розробників «Стратегії розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027рр.».

Стратегія розвитку Почаївської об’єднаної громади пропонує шляхи економічного зростання та збільшення добробуту населення, які не ставлять під загрозу майбутнє процвітання громади. Економічними пріоритетами Стратегії є: переорієнтування місцевої політики в сторону охорони та ощадливого використання місцевих природних ресурсів; впровадження кластерної моделі розвитку місцевої економіки (в сфері туризму та рекреації; в сфері трудових ресурсів); сприяння росту зайнятості населення в формі віддалених робочих місць (це важливо, насамперед, для втримання в громаді творчої молоді).
Найбільш революційною економічною ідеєю Стратегії розвитку Почаївської громади є визнання зовнішньої трудової міграції важливим ресурсом місцевого економічного розвитку.
На думку експертів громадської організації «Гуртом!» Сергія Хлєбаса та Ігоря Ковалика, зовнішню трудову міграцію сьогодні слід розглядати як перспективний сектор в сфері зовнішньоекономічних послуг, який охоплює широке коло постачальників контрактних послуг, будь то: муляр, найнятий для роботи на будівельному об’єкті; збирач полуниці; медсестра, яка працює по догляду чи молодий художник-дизайнер, який шукає за кордоном можливості для власної самореалізації. Розробники Стратегії вважають, що Почаївській міській раді треба активно підтримувати і розвивати цей сектор, використовуючи, в тому числі, можливості, які створює реформа децентралізації.
Одним із найважливіших кроків у визначенні стратегічних цілей та завдань є визначення того, чи місцева спільнота насправді належним чином готова та в змозі їх реалізувати. Інноваційною складовою частиною Стратегії розвитку Почаївської об’єднаної громади є аналітичний документ «Контекст Стратегії розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027 роки», розроблений у відповідності до нового стандарту ISO 9001 версії 2015 року. В ньому міститься ґрунтовний аналіз готовності Почаївської об’єднаної громади до впровадження місцевих реформ. Оцінка готовності означає не лише те, чи мають громада або міська рада необхідні ресурси для досягнення стратегічних цілей, тобто достатні активи, можливості та конкурентні переваги. Головним чином це означає, чи мають вони відповідне ставлення, прагнення, клімат і волю для забезпечення успішності цього процесу.
За оцінкою експертів громадської організації «Гуртом!» Сергія Хлєбаса та Ігоря Ковалика, Почаївська об’єднана громада знаходиться на початковій стадії формування готовності до командної роботи. Тому необхідно було знайти реалістичні шляхи для послідовного нарощування спроможності громади до місцевого економічного розвитку.
Можна сказати, що призначення першої Стратегії розвитку Почаївської об’єднаної громади полягає в тому, щоби прискореними темпами розвинути соціальний капітал до такого рівня, на якому громада стає спроможною до ефективного місцевого економічного розвитку, будучи достатньо стійкою до коливань зовнішнього контексту. А це з необхідністю означає стимулювання та підтримку діяльності місцевих громадських інституцій – джерело нових ідей, формування нових команд, народження нових лідерів. Тому вже з цього року пропонується запровадити в Почаївській об’єднаній громаді конкурс проектів «Бюджет громадських ініціатив».
У виборі стратегічних цілей і визначенні пріоритетів на період 2017-2027рр. розробники Стратегії виходили з того, що насамперед необхідно допомогти міській раді (та громаді в цілому) стати більш стійкими до майбутніх викликів, а саме:
  • уникнути помилок та упущень в місцевому економічному розвитку на початковому етапі розвитку Почаївської об’єднаної громади;
  • зменшити ризики непідготовленої, спонтанної реакції на обставини;
і одночасно сформувати умови для того, щоб:
  • продуктивніше використовувати наявні фінансові, фізичні і людські ресурси;
  • підвищити спроможність громади залучати зовнішні ресурси та допомогу для реалізації завдань місцевого економічного розвитку.


«Стратегія розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027рр.», «Контекст Стратегії розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027 роки» та «Паспорт Почаївської міської об’єднаної територіальної громади» знаходяться у відкритому доступі на сайті Почаївської міської ради http://pochaiv-rada.gov.ua/ та сайті ТОГО «Гуртом!» http://gromada-i-misto.org/


Немає коментарів:

Дописати коментар