середу, 25 січня 2017 р.

Звіт про діяльність Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України у 2016 році

Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України оприлюднює звіт пропро свою діяльність у 2016 році.







І.Загальні дані.

К-ть засідань РВ АМУ
К-ть засідань Правління РВ АМУ
К-ть проведених семінарів, круглих столів, профільних секцій, тощо
К-ть представників ОМС взяли участь у заходах
К-ть платформ (дати, теми, результати)
3
3
3 практикуми із застосування законодавства,
15 засідань Робочих груп з розробки Стратегій розвитку Шумської, Підволочиської, Скалатської ОТГ, 15 засідань робочих груп з підготовки Стратегії розвитку Почаївської ОТГ


900 осіб
1 регіональна платформа.
26.05.2016
Тема «Підтримка прийняття змін до Конституції в частині децентралізації»
Результати: підтримка змін до Конституції та підтримка політики переходу від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.


  
ІІ. Організаційна робота
·    Постійно проводилася робота по залученню нових членів. За її результатами дві ОТГ (Васильковецька та Великогаївська) ухвалили рішення про вступ до лав Асоціації міст України.
·        23.012016  взято участь у роботі Загальних Зборів (Конференції) АМУ в м.Києві.
·       21-23 червня 2016 року  взято участь в роботі ХІІ Українського муніципального  форуму у місті Одеса.
·        25-26 лютого 2016 року представники ЗМІ міст-членів ТРВ АМУ взяли участь в семінарі у м.Києві.
·  Протягом 15-20 травня організовано студійний візит для представників Шумської, Підволочиської, Скалатської ОТГ в органи місцевого самоврядування Польщі. Метою візиту стало отримання досвіду в питанні проведення реформи місцевого самоврядування в Республіці Польща.

ІІІ. Реалізація Стратегії із захисту прав та Представлення законних інтересів територіальних громад

Проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)

Протягом січня-жовтня 2016 р. проведено 1 регіональну платформу,  3 практикуми із застосування законодавства. До кінця року заплановано провести 1 регіональну платформу та  2 практикуми.

26.05.2016 р.
Регіональна платформа на тему «Підтримка прийняття змін до Конституції в частині децентралізації». У заході взяли  участь Народні депутати України, депутати Тернопільської обласної ради, представники органів місцевого самоврядування Тернопільщини, районних державних адміністрацій та районних рад.
Результати засідання: підтримка змін до Конституції та підтримка політики переходу від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.
17.03.2016 р.
Практикум із застосування законодавства на тему: «Застосування законодавства про службу в органах місцевого самоврядування. Вимоги щодо декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру та оприлюднення декларацій». Модератором заходу виступив  - Стандрет Василь Володимирович, начальник відділу кадрового забезпечення Тернопільської міської ради. Під час семінару учасники розглянули Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування», питання декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру та оприлюднення декларацій, і конфлікт інтересів в органах місцевого самоврядування.
11.05.2016 р.
Практикум із застосування законодавства на тему: «Практика впровадження законодавства щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування в частині надання адміністративних послуг». Модератором заходу виступив -  Марцинкевич Василь Іванович, начальник Тернопільського міськрайонного управління юстиції. Під час семінару учасники розглянули питання: про внесення змін до Закону України «Про держану реєстрацію речових прав на нерухоме майна та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»; загальний порядок проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; про внесення змін до Закону України «Про держану реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» і деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»; зміни до законодавства, що регламентують процедуру державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, громадських формувань; порядок передачі повноважень у сфері державної  реєстрації від територіальних органів управління юстиції виконавчим органам сільських, селищних, міських рад; зміни до законодавства, що регламентує процедуру державної реєстрації місця проживання фізичних осіб. Юридичні та практичні аспекти ведення реєстру територіальної громади.
14.07.2016 р.
Практикум із застосування законодавства на тему: «Правові засади та основні аспекти програмно-цільового бюджетування  на рівні місцевих бюджетів». Модератор заходу - Чурілова Тетяна Іванівна, консультант з питань бюджету Тернопільського РВ АМУ, перший заступник директора департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації  в 2013-2014 роках. Під час семінару учасники ознайомилися з основними рисами та елементами програмно цільового методу бюджетування в Україні; законодавчими підставами запровадження програмно цільового методу; розглянули бюджетні програми як основи управління видатками місцевих бюджетів за програмно-цільовим методом та елементи бюджетних програм (мета, завдання, результативні показники виконання);

Децентралізація влади та заходи в рамках «Децентралізаційного марафону».
Протягом 2016 року Голова Тернопільського РВ АМУ Сергій Надал та виконавчий директор Ігор Гірчак входили в склад робочої групи по розробці та актуалізації перспективного плану формування територій громад Тернопільської області. До складу цього органу також увійшли представники міст-членів Тернопільського РВ АМУ. 
Протягом року Виконавчою дирекцією та консультантами Тернопільського РВ АМУ спільно з керівництвом та представниками структурних підрозділів Тернопільської ОДА здійснено біля 50 виїздів в рамках «Децентралізаційного марафону». В ході даних візитів проводилася активна промоційна кампанія щодо об’єднання населених пунктів Тернопільщини. За результатами цієї роботи на грудень 2016 року призначено перші вибори у 10 новостворених об’єднаних територіальних громадах області.

ІV. СПІВПРАЦЯ З МІЖНАРОДНИМИ ПРОГРАМАМИ ТА ПРОЕКТАМИ

§  З січня по листопад 2016 р. ТРА ВМУ є партнером проекту «Консолідація зусиль місцевої влади та громадськості Почаєва, Старого Таража, Комарина для розробки та реалізації Стратегії розвитку Почаївської об'єднаної територіальної громади» (фінансова підтримка міжнародний фонд «Відродження)». Метою проекту є підвищення спроможності активних громадян та місцевої влади до спільних дій в розробці та реалізації Стратегії розвитку Почаївської об’єднаної територіальної громади. На сьогодні експертами уже розроблено проект стратегії розвитку Почаївської ОТГ і в листопаді планується її громадське обговорення.
§  З квітня по грудень 2016 року у трьох новостворених ОТГ області, а саме Шумській, Підволочиській та Скалатській, ТРВ АМУ у співпраці з Асоціацією міст Польщі розпочато реалізацію проекту «Збільшення участі громадян у стратегічному плануванні і плануванні надання публічних послуг у нових об’єднаних громадах України» за підтримки Польсько-Канадської Програми підтримки демократії. Виконавчий директор ТРВ АМУ Ігор Гірчак є головним консультантом даного проекту. За результатами реалізації даного проекту буде розроблено Стратегічні плати розвитку кожної із громад, а також розроблено рекомендації по покращенню надання декількох адміністративних послуг, що надаються мешканцям у кожній з цих громад.
§  З жовтня 2016 року Тернопільське РВ АМУ є партнером проекту “Ефективний розвиток об’єднаних громад”, який реалізовує Освітньо-аналітичний центр розвитку громад  за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (National Endowment for Democracy). Мета проекту: Сприяти в підготовці проектів стратегічних планів розвитку ОТГ, Статутів територіальних громад, Правил благоустрою територій, налагодження ефективної співпраці між органами місцевого самоврядування, активістами та донорськими організаціями. Учасниками даного проекту стали 9 ОТГ Тернопільської області.
§  В жовтні 2016 р. ТРВ АМУ підготувало проектну  заявку на конкурс з відбору  регіональних організацій громадянського суспільства в рамках Програми Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE).





Немає коментарів:

Дописати коментар