середу, 9 листопада 2016 р.

ДЕПУТАТИ ПОЧАЇВСЬКОЇ ОТГ ОБГОВОРЮВАЛИ ПАСПОРТ ГРОМАДИ


В четвер, 3 листопада після сесії Почаївської міської ради, відбулось представлення Паспорта ресурсної бази Почаївській об’єднаної  територіальної громади. Учасниками заходу стали депутати міської ради, члени робочої групи з розробки Стратегії розвитку Почаївської ОТГ та представники виконкому.

Спікером заходу виступив голова ТОГО «Гуртом», керівник проекту “Консолідація зусиль місцевої влади та громадськості Почаєва, Старого Таража, Комарина для розробки та реалізації Стратегії розвитку Почаївської об'єднаної територіальної громади” - Ковалик Ігор Михайлович  і модератором керівник робочої групи створення Стратегії розвитку Почаївської ОТГ  Андрій Чубик
Спікер  детально зупинився на аналізі даних Паспорту. Зокрема, з земель сільськогосподарського призначення 3378 га, середній бал родючості грунтів становить 32, на відміну від - Підволочиського району - 51 бал, Ланівецького – 45 балів, в Тернопільського - 44, по області середній показник становить 39. Тобто, якість землі Почаївської ОТГ не дозволяє громаді на рівних конкурувати з іншими громадами Тернопільської області за найкращі умови оренди земель с/г призначення. Тому актуальним є питання переорієнтація з традиційного використання землі на нові галузі рослинництва.
Однією із перспективних для розвитку громади є туристична галузь, адже тут притягуючим об’єктом є всесвітньо відомий духовний центр - Почаївська Лавра та хороші рекреаційні можливості регіону. 
Податкові надходження з розрахунку на одного мешканця в 2015 р. зросли більше, ніж у три рази, в порівнянні з 2014 р. і становлять 525,9 грн. що свідчить про доцільність прийняття рішення про створення об’єднаної громади. Основним найбільшим бюджетоутворюючим податком є ПДФО. В порівнянні з 2014 р. ПДФО зріс з 341,4 до 354,7 грн.на особу, значно виросли надходження з податку на прибуток посилив доходну частину бюджету акциз .
Як бачимо  аналіз ресурсної бази громади на фоні значного  збільшення доходів місцевого бюджету зумовлюють необхідність у ефективному використання коштів та підкреслює актуальність прийняття Стратегії розвитку громади.

Громадське слухання з обговорення Стратегії заплановано на кінець листопада.

Немає коментарів:

Дописати коментар