середа, 19 липня 2023 р.

Тернопільське РВ АМУ спільно з ВПК в Тернопільській області ДКП НП України провело вебінар із питань забезпечення кібербезпеки в ОМС


Сьогодні, 19 липня Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України спільно з Відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України провело інформаційний вебінар із питань забезпечення кібербезпеки в органах місцевого самоврядування.

Зі вступними словами виступили:

Фронц Руслан Степанович, виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ

«Оскільки, нещодавно між Асоціацією міст України та Департаментом КіберполіціїНаціональної поліції України, підписано Меморандум про співпрацю, сьогодні ми спільно з Відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України проводимо інформаційний вебінар із питань забезпечення кібербезпеки в органах місцевого самоврядування. Одним із завдань Меморандуму є проведення спільних заходів для покращення рівня знань громадян із питань кібергігієни підготовки відповідних методологічних рекомендацій з протидії кіберзлочинів. Тому сьогодні розпочинаємо проведення таких заходів», - наголосив Руслан Фронц.

Гладиш Ігор Васильович, начальник відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України:

«Через велику кількість онлайн-шахрайств важливо проводити інформаційну діяльність задля попередження небезпек. Сьогодні ми розповімо про: правила безпечної роботи з інформацією в ОМС, про важливість підвищення рівня грамотності в сфері інформаційної безпеки та про дії, якщо людина все стала жертвою шахраїв».




У вебінарі взяли участь більше 50 представників громад Тернопільської області, серед них: міські, селищні, сільські голови, старости, заступники голів, працівники профільних управлінь/відділів (інформаційних, інформаційних технологій та захисту інформації, інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю, електронних послуг, фінансового, бухгалтерського обліку та звітності, соціального захисту, освіти), представники ЦНАПів, системні адміністратори.

Спікер заходу – Свірський Роман Зіновійович, старший інспектор з ОД Відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.


Під час онлайн-заходу були розглянуті питання:

· Законодавче забезпечення кібербезпеки в Україні.

· Правила безпечної роботи із реєстрами, конфіденційними та фінансовими даними в органах місцевого самоврядування.

· Підвищення рівня грамотності у сфері інформаційної безпеки (безпечне email-листування, використання публічних мереж Wi-Fi, кібергігієна під час онлайн-заходів, захист веб сайтів рад від кібератак, оприлюднення інформації на сайтах, робота в соцмережах, тощо).

· План реагування на кіберінциденти.

Роман Свірський детально розповів про те, як вберегтись від кібершахрайств, про дії, у разі, якщо вже «потрапили у пастку шахраїв», про важливість використання ліцензійних програм. Спікер також роз’яснив про можливі найчастіші кібератаки, які здійснюються на електронні пошти. Під час заходу учасники отримали ряд цінних практичних порад про те, як уникнути шахрайств як органу місцевого самоврядування так і простим мешканцям. Також у ході було домовлено, що між представниками та Відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України буде створений чат задля оперативної комунікації.

Представники громад також цікавились питаннями: наявності безпечних програм для відділеного доступу, безпечних антивірусних програм та програм на перевірку посилань, небезпеки використання публічних мереж Wi-Fi.


На завершення свого виступу, Роман Свірський проінформував про проєкт «MRIYA», який підтримується волонтерами та працівниками кіберполіції. У зв'язку з постійними спробами російської пропаганди вплинути на громадян України та дезінформації через кіберпростір, проєкт «MRIYA» був започаткований з метою ефективної протидії цим загрозам. Його метою є забезпечення кібербезпеки, виявлення та припинення діяльності кіберзлочинців, а також інформування громадськості про російську пропаганду та методи її поширення.

Наприкінці заходу Ігор Гладиш висловив слова сподівання, що захід був корисним для громад й бажання подальшої плідної співпраці. Виконавчий директор ТРВ АМУ, у свою чергу, подякував представникам Відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України за цікаву надважливу інформацію:

«Від імені усіх громад дякуємо за таку змістовну й актуальну інформацію, яка допоможе захистити інформацію від шахраїв. Сьогодні ми спільно провели лише перший такий захід й найближчим часом заплануємо ще подібні вебінари».

 

Довідково.

У лютому 2022 року Асоціація міст України на сайті розміщувала поради з кібербезпеки для місцевого самоврядування. https://auc.org.ua/novyna/porady-z-kiberbezpeky-dlya-miscevogo-samovryaduvannya .

02 червня 2023 року було підписано Меморандум про співпрацю між Асоціацією міст України та Департаментом Кіберполіції Національної поліції України. https://auc.org.ua/novyna/rozpochynayetsya-spivpracya-miscevogo-samovryaduvannya-z-kiberpoliciyeyu .

5 липня 2023 р. відбулась робоча зустріч виконавчого директора Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Руслана Фронца із начальником відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Ігорем Гладишем.

В рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Асоціацією міст України та Департаментом Кіберполіції Національної поліції України, учасники зустрічі обговорили напрямки співробітництва та домовилися про проведення спільних заходів для покращення рівня знань громадян із питань кібергігієни. http://trvamu.blogspot.com/2023/07/blog-post.html

Матеріали - Гірчак Ксенії.

Немає коментарів:

Дописати коментар