середа, 26 липня 2023 р.

Ще одна громада Тернопільщини вступила до Асоціації міст України


До Асоціації міст України у Тернопільській області вступила Нараївська сільська територіальна громада. Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України вітає громаду із прийняттям важливого рішення. Адже вже 31 рік Асоціація міст України виступає єдиним голосом українського місцевого самоврядування як в діалозі з центральною владою, так і на міжнародному рівні. І сьогодні, під час війни, АМУ довела та підтвердила свій високий авторитет.

Асоціація міст на постійному зв’язку з громадами, допомагає їм знаходити рішення щодо ефективної діяльності в умовах війни, розробляти та приймати відповідні документи, комунікувати з центральною владою для захисту людей та забезпечення їх усім необхідним тощо.

Довідково.

Асоціація міст України (АМУ) - це найавторитетніша в Україні недержавна організація, яка  вже більше 30 років представляє позицію та захищає права місцевого самоврядування.

Асоціація міст України має статус Всеукраїнської відповідно до Закону України "Про асоціації органів місцевого самоврядування".

АМУ представляє та відстоює інтереси місцевого самоврядування в політичному діалозі з Президентом України, Верховною радою України, Кабінетом Міністрів України та органами виконавчої влади на центральному та регіональному рівнях.

понеділок, 24 липня 2023 р.

Понад 10 мільйонів людей можуть залишитись без тепла взимку


Важливість підготовки до опалювального сезону збільшується з кожним днем, - вже 58 громад, в яких проживають понад 10 млн мешканців, звернулись до Уряду України щодо забезпечення компенсації різниці в тарифах підприємствам теплопостачання.

Підготовка до опалювального сезону 2023/2024 та його проходження в цілому знаходяться зараз під загрозою через відсутність компенсації з різниці в тарифах, примусове стягнення коштів постачальниками природного газу з рахунків підприємств теплопостачання, збитки внаслідок повномасштабної агресії російської федерації, низький рівень розрахунків за отримані послуги, тощо.

Презентовано дослідження "Оцінка умов праці медичних працівників та реформування сфери медицини"


Сьогодні Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан взяв участь у пресконференції, під час якої було презентовано третє щорічне дослідження думки медичних працівників щодо умов праці та реформування сфери медицини в умовах війни. Дослідження спільно проводили Асоціація міст України, Всеукраїнське лікарське товариство (ВУЛТ) та дослідницька компанія “Актив-Груп”.

Також в заході взяли участь:

Андрій Єременко, засновник компанії "Актив-Груп";

Даніель Карабаєв, голова правління Всеукраїнського Лікарського Товариства (ВУЛТ);

Іван Сорока, президент громадської організації "Український Медичний Клуб".

Олександр Слобожан зазначив, про надважливість третього масштабного дослідження для Асоціації міст України (яка об’єднує 1009 муніципалітетів), оскільки саме дослідження та проблематика стосуються як великих, середніх, малих міст, так і сільських та селищних території.

«Згідно з результатами дослідження, більше 46% респондентів оцінюють позитивно і як ефективну роботу саме місцевої влади в сфері охорони здоров’я.

67,4% респондентів засвідчують про наявність укриттів, - ми розуміємо, що це, в більшості випадків, видатки з місцевих бюджетів на облаштування та підготовку або видатки самих закладів.

10% наших закладів охорони здоров’я, які знаходяться в сфері муніципальної влади – зруйновані. Відновлення цих закладів потребують значних витрат. Якщо з укриттями, це можна перекрити ще власними коштами місцевих бюджетів або власними надходженнями цих установ, то, відповідно, повне комплексне відновлення потребуватиме спеціальної централізованої фінансової підтримки з Держбюджету», - розповів Олександр Слобожан.

Підбиваючи підсумки, О. Слобожан  -  на питання покриття дефіциту державного фінансування закладів охорони здоров'я, у 2022 році на галузь охорони здоров’я місцеві бюджети виділили на закриття дефіциту бюджету галузі 28,9 млрд грн., зокрема:

- 18,6 млрд грн – прямі витрати на покриття дефіциту оплати  праці медпрацівників,

- 8,9 млрд грн – на комунальні послуги, енергоносії.

Лише 22% респондентів говорять, що всі витрати покриваються договорами НСЗУ (Національна служба здоров'я України).

«Якщо підсумовувати всі ці речі, то можна підвести риску про те, що в умовах зруйнованої інфраструктури, в умовах необхідності додаткових видатків, яких раніше не було – облаштування укриттів, в умовах змін в навантажені кадрів, в зменшенні кадрового забезпечення, в залучені кадрів до безпосередньої участі в обороні України – в цих умовах працює зараз медична галузь, медичні працівники», - зауважив О. Слобожан.

Він наголосив на важливості проведення якісних змін щодо оплати праці, умов праці і матеріально-технічного забезпечення закладів медичної галузі. Окремо висловив велику вдячність всім міжнародним та українським благодійним організаціям, які підтримують медичну галузь та українських медичних працівників.

З результатами дослідження можна ознайомитись тут.

четвер, 20 липня 2023 р.

Що ближче зима – то гостріше проблема: 56 громад звернулись до Уряду про компенсацію різниці в тарифах

Опалювальний сезон невпинно наближається, а обіцяних державою коштів на його підготовку і проведення дотепер немає. Усвідомлюючи критичність ситуації, кількість звернень муніципалітетів до Уряду щодо компенсації різниці в тарифах збільшується. Нині до Уряду звернулись 56 громад, в яких проживають понад 6 млн мешканців.

Відсутність компенсації різниці в тарифах, низький рівень розрахунків за отримані послуги, збитки внаслідок повномасштабної агресії російської федерації, примусове стягнення коштів постачальниками природного газу з рахунків підприємств теплопостачання тощо, - все це унеможливлює підготовку підприємств теплопостачання до опалювального сезону 2023/2024 та ставить під загрозу його проходження в цілому.

Саме тому міські та селищні ради, їх виконавчі комітети, а також військові адміністрації продовжують приймати звернення до Кабінету Міністрів України про забезпечення компенсації з різниці в тарифах підприємствам ТКЕ для можливості їх підготовки до зими.

Станом на 17 липня 2023 року такі рішення та звернення до Уряду вже ухвалили 56 міських і селищних рад:

середа, 19 липня 2023 р.

Тернопільське РВ АМУ спільно з ВПК в Тернопільській області ДКП НП України провело вебінар із питань забезпечення кібербезпеки в ОМС


Сьогодні, 19 липня Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України спільно з Відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України провело інформаційний вебінар із питань забезпечення кібербезпеки в органах місцевого самоврядування.

Зі вступними словами виступили:

На покриття дефіциту державного фінансування закладів охорони здоров’я у 2022 році місцеві бюджети виділили 18,6 млрд грн


За даними Національної служби здоров’я України про основі надходження та видатки 2432 комунальних та державних закладів охорони здоров’я у 2022 році загальне фінансування за рахунок коштів Програми медичних гарантій та коштів державного бюджету закладів охорони здоров’я склало 152 млрд грн. При цьому видатки цих закладів охорони здоров’я, без видатків на комунальні послуги, склали 180,3 млрд грн. Дефіцит фінансування з державного бюджету закладів охорони здоров’я склав 28,3 млрд грн. Разом з цим заклади охорони здоров’я були профінансовані: з місцевих бюджетів 18,6 млрд грн і за рахунок  організації платних послуг та коштів благодійників. Крім цього місцеві бюджети в повній мірі профінансували додатково витрати закладів охорони здоров’я на оплату комунальних послуг, енергоносіїв в обсязі 8,9 млрд грн.

Таким чином, на делеговані державою повноваження без компенсації з державного бюджету, з місцевих бюджетів у 2022 році для забезпечення роботи закладів охорони здоров’я було виділено 27,5 млрд грн.

Аналогічні тенденції зберігаються і у фінансуванні закладів охорони здоров’я у 2023 році.

Найпростіші та швидкоспоруджувані укриття будуть фінансуватись з державного бюджету

 1 червня 2023 року Асоціація міст України звернулась до Прем’єр-міністра України про необхідність вирішити проблему та вжити заходів щодо включення проєктів проведення будівельних робіт у найпростіших укриттях та будівництва швидкоспоруджуваних захисних споруд до об’єктів, які можуть фінансуватися за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

14 липня 2023 року Уряд прийняв постанову №716 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти», якою виправлені проблеми, на які Асоціація міст України звернула увагу.

Відтепер проєкти з облаштування найпростіших укриттів будуть претендувати на кошти з державного бюджету, а органи місцевого самоврядування матимуть можливість почати освітній процес в закладах освіти, де раніше не було захисних споруд.

 

понеділок, 17 липня 2023 р.

Конференція «Місцеве самоврядування - основа європейської інтеграції та відновлення України» зібрала понад 500 учасників з України та світу


07 липня 2023 року в Києві у змішаному форматі відбулась Конференція «Місцеве самоврядування - основа європейської інтеграції та відновлення України».

Участь у Конференції взяли понад 500 учасників:

міські, селищні, сільські голови, депутати місцевих рад України та країн-членів Європейського Союзу, депутати Європейського парламенту, високопосадовці Європейського Союзу та Ради Європи, представники Верховної Ради України, Уряду, дипкорпусу, міжнародних організацій та муніципалітетів, провідні експерти, науковці, ЗМІ. Від Тернопільської області участь в заході взяв Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак.

З вітальним словом до учасників звернулись:

середа, 5 липня 2023 р.

Тернопільське РВ АМУ спільно з Відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області працюватимуть задля протидії кібезлочинам

5 липня 2023 р. відбулась робоча зустріч виконавчого директора Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Руслана Фронца із начальником відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Ігорем Гладишем.

В рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Асоціацією міст України та Департаментом Кіберполіції Національної поліції України, учасники зустрічі обговорили напрямки співробітництва та домовилися про проведення спільних заходів для покращення рівня знань громадян із питань кібергігієни.

Руслан Фронц наголосив, що таке партнерство та діалог сприятиме зменшенню кількості злочинів на території громад з використанням інформаційних технологій.

«Важливо, до участі в таких заходах, залучати молодь, адже вона є найбільш обізнаною в цифрових технологіях. Проте, часто трапляються випадки, коли молоді люди самі стають жертвами кібершахраїв», - відзначив виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ.


Ігор Гладиш акцентував увагу на проекті «MRIYA» який підтримується волонтерами та працівниками кіберполіції. У зв'язку з постійними спробами російської пропаганди вплинути на громадян України та дезінформації через кіберпростір, проєкт «MRIYA» був започаткований з метою ефективної протидії цим загрозам. Його метою є забезпечення кібербезпеки, виявлення та припинення діяльності кіберзлочинців, а також інформування громадськості про російську пропаганду та методи її поширення.

Учасники зустрічі погодилися, що спільна робота Тернопільського регіонального відділення АМУ та відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області може сприяти ефективній реалізації цього проєкту, зокрема, через організацію спільних заходів, тренінгів та обмін інформацією.