середу, 7 грудня 2022 р.

Відбулись Загальні збори Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України


06 грудня у Тернополі відбулись Загальні Збори Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. У заході взяли участь міські/селищні/сільські голови та їх заступники громад-членів Асоціації міст України в Тернопільській області.

Модератором заходу виступив Голова Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, Тернопільський міський голова Сергій Надал.

Участь у Загальних зборах Тернопільського РВ АМУ в онлайн форматі взяв Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, який привітав усіх присутніх з Днем Збройних сил України:


«На сьогоднішній день по Україні 19 міських/селищних/сільських голів та 41 представник місцевого самоврядування з числа заступників голів та секретарів рад, працівників виконавчих органів несуть службу у Збройних силах України. Віримо в Перемогу й наближаємо її».

Також напередодні професійного свята Дня місцевого самоврядування Олександр Слобожан розповів історію його створення та привітав усіх:

«У нас був важкий рік, але все ж є значні здобутки. Впевнений, що спільними зусиллями нам вдасться досягнути спроможного місцевого самоврядування».

Очільники громад Тернопільщини у форматі діалогу поспілкувались зі Олександром Слобожаном, голови мали змогу задати питання та надати свої пропозиції у вирішенні тих чи інших питань, що стосуються діяльності органів місцевого самоврядування.


Під час Загальних зборів ТРВ АМУ вдалось обговорити нагальні проблеми, з якими стикнулись муніципалітети під час війни. Більшість проблем, які було озвучено, є спільними для громад Тернопільщини, й не лише для нашої області. Загалом обговорили питання:

- нестачі коштів освітньої субвенції на 2023 рік (Олександр Слобожан зауважив, що ще очікується проєкт постанови Кабміну про розподіл коштів освітньої субвенції між громадами, однак на наступний рік коштів буде значно менше. У Держбюджеті 2023 закладено 87,5 млрд.гривень, хоча за підрахунками АМУ, реальна потреба складає близько 100 млрд грн.). Також Олександр Володимирович наголосив, що АМУ відстоювала позицію, що залишки освітньої субвенції за 2022 рік повинні залишитись у громад (на жаль, у разі їх невикористання кошти будуть повернуті).

- діяльності «Пунктів Незламності».

- виконання невластивих для місцевого самоврядування функцій (зокрема, забезпечення недержавних установ генераторами, пальним).


- можливості у 2023 році закупівлі шкільних автобусів на умовах співфінансування з місцевого бюджету (Олександр Слобожан повідомив, що Програма співфінансування шкільних автобусів передбачена у Законі України «Про Державний бюджет на 2023 рік». Однак, порядок закупівель буде уточнюватись наприкінці грудня 2022 р. - на початку січня 2023 р.).

- включення фінансування за комунальні послуги закладів охорони здоров'я до пакетів НСЗУ (Олександр Слобожан наголосив на тому, що позиція Асоціації міст України в цьому питанні незмінна. АМУ виступає за зміни до Бюджетного кодексу України і за те, щоб видатки на комунальні послуги та енергоносії були включені в програму державних медичних гарантій).


Під час свого виступу Виконавчий директор АМУ розповів про досягнення, які стали можливими завдяки зусиллям та співдії АМУ:

- Вдалось продовжити на наступний рік зарахування до місцевих бюджетів додатково 4 відсотків з податку на доходи фізичних.

- ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців буде й надалі надходити до місцевих бюджетів.

- Передбачено 14 млрд грн на компенсації різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.


Олександр Володимирович наголосив на необхідності звернути особливу увагу на законопроєкт №5655:

«Асоціація міст України виступала за зняття з розгляду парламентом 1 грудня законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» в редакції, в якій його збиралися винести на голосування у Верховній Раді України. Проект закону №5655, проти якого мали застереження багато мерів та представників місцевого самоврядування, буде доопрацьований».

Олександр Слобожан повідомив про те, що напрацьовуються глобальні зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».


Особливу увагу Виконавчий директор АМУ звернув на законопроєкт «Про службу в органах місцевого самоврядування». Відтак, на сьогодні законопроєкт вже проголосовано в першому читанні та містить демократичні засади про оплату праці посадових осіб органів місцевого самоврядування, за що активно виступала АМУ.

Також під час свого виступу Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан висловив подяку Тернопільському міському голові, Голові Бюджетного комітету Асоціації міст України Сергію Надалу за відстоювання позицій на користь місцевого самоврядування.


Спільними зусиллями наближаємо Перемогу разом та зробимо усе, аби місцеве самоврядування в Україні процвітало!

Немає коментарів:

Дописати коментар