четвер, 13 жовтня 2022 р.

Делегація з Тернопільщини взяла участь у 5 німецько-українській конференції муніципальних партнерств «Партнерства для розбудови та розвитку»


Делегація з Тернопільщини взяла участь у 5 німецько-українській конференції муніципальних партнерств «Партнерства для розбудови та розвитку», що відбувалась 12-13 жовтня в м. Ауґсбурзі (Німеччина).

До складу делегації увійшли: секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак, Гусятинський селищний голова Степан Карпо, Перший заступник Кременецького міського голови Олександр Маринюк та представники Лановецької громади на чолі з секретарем Лановецької міської ради Вікторією Хом'як.

Цьогоріч у конференції взяли участь понад 50 мерів з Німеччини та України, а також представники 102 громад з обох країн.

Захід є чудовим майданчиком для налагодження якісної комунікації між українськими та німецькими муніципалітетами, обговорення нагальних проблем українських громад, які з'явились під час війни, також конференція стала платформою, на якій намітили можливі напрямки співпраці мід укрїанськими та німецькми громадами для подолання наслідків війни.

Секретар Тернопільскої міської ради Ігор Гірчак був учасником круглого столу бургомістрів та міських голів Німеччини та України, Асоціації міст України та Асоціації міст Німеччини. Під час свого виступу Ігор Гірчак розповів про співпрацю Тернополя з німецькими муніципалітетами:


"До початку війни Тернопіль встановив контакти з німецьким районом Бауцен та містом Барут/Марк. Однак співпраця на той час не давала якихось серйозних результатів. Все кардинально змінилось після 24 лютого. Адже німецьке місто Барут/Марк в перші місяці війни надало значну гуманітарну допомогу, зокрема трьома автомобілями. Район Бауцен прийняв біженців з Тернополя. Нам також відомо, що допомога німецьких муніципалітетів нам надходила через польські міста-партнери та розподілялася як серед ВПО в Тернополі (яких у Тернопільській громаді на даний момент є 30 тис.) так і в зону активних  бойових дій, як для мирного населення так і для військових. У червні 2022 р. підписано Угоду про співпрацю з німецьким містом Ізерлон".


Ігор Гірчак також поділився досвідом співпраці Тернополя з німецькими містами (з 2018 року) в рамках німецько-польського молодіжних обмінів:

"Завдяки молоді вибудовуються нові принципи, нові стандарти взаємодії, співпраці. Діти будують відносини щиро, не дивлячись на якісь політичні нюанси"

Секретар Тернопільської міської ради розповів про співпрацю КП "Тернопільводоканал" з Німецькою асоціацією муніципальних підприємств (VKU), Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), водними операторами з Дрездена та Берліна:

"В рамках співпраці Тернопіль отримав від німецьких партнерів колонки-качалки, які замінюють застарілі колонки Тернополя у випадку надзвичайних ситуацій".


Ігор Гірчак також окреслив можливі напрями співпраці між українськими та німецькими громадами:

- важливим є німецький досвід роботи з біженцями;


- ми готові співпрацювати в питанні стажування працівників муніципалітетів;

- готові співпрацювати в рамках різного роду проектів, як ЄС так і німецько-українських;

- актуальною була б допомога німецьких муніципалітетів в забезпеченні житлом ВПО;

- надважливим питанням для українських муніципалітетів є створення безбечних умов перебування діток в школах та садочках (адже у частини дошкільних навчальних закладів відсутні бомбосховища);

- зважаючи на події цього тижня, є гостра потреба у генераторах задля забезпечення електопостачанням об'єктів критичної інфраструктури (особливо якщо будуть аварійні відключення, котрі спостерігаються у багатьох громадах України останніми днями).

Наприкінці свого виступу Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак висловив подяку німецьким муніципалітетам та заявив про готовність Тернопільської громади до співпраці.

П’яту німецько-українську конференцію з муніципального партнерства організувула Сервісна служба «Міста в Єдиному Світі» Engagement Global за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку спільно з приймаючим округом Швабен, Спілкою міст Німеччини, Асоціацією міст України та іншими асоціаціями з Німеччини та України.


Немає коментарів:

Дописати коментар