четвер, 13 жовтня 2022 р.

Делегація з Тернопільщини взяла участь у 5 німецько-українській конференції муніципальних партнерств «Партнерства для розбудови та розвитку»


Делегація з Тернопільщини взяла участь у 5 німецько-українській конференції муніципальних партнерств «Партнерства для розбудови та розвитку», що відбувалась 12-13 жовтня в м. Ауґсбурзі (Німеччина).

До складу делегації увійшли: секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак, Гусятинський селищний голова Степан Карпо, Перший заступник Кременецького міського голови Олександр Маринюк та представники Лановецької громади на чолі з секретарем Лановецької міської ради Вікторією Хом'як.

Цьогоріч у конференції взяли участь понад 50 мерів з Німеччини та України, а також представники 102 громад з обох країн.

Захід є чудовим майданчиком для налагодження якісної комунікації між українськими та німецькими муніципалітетами, обговорення нагальних проблем українських громад, які з'явились під час війни, також конференція стала платформою, на якій намітили можливі напрямки співпраці мід укрїанськими та німецькми громадами для подолання наслідків війни.

Секретар Тернопільскої міської ради Ігор Гірчак був учасником круглого столу бургомістрів та міських голів Німеччини та України, Асоціації міст України та Асоціації міст Німеччини. Під час свого виступу Ігор Гірчак розповів про співпрацю Тернополя з німецькими муніципалітетами:

четвер, 6 жовтня 2022 р.

Асоціація міст України просить уряд розблокувати можливість фінансової допомоги між муніципалітетами


Правління Асоціації міст України виступило категорично проти ухваленої Кабінетом Міністрів України Постанови від 27 вересня 2022 р. №1083 «Про внесення зміни до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. №252».

Цими змінами Уряд зупинив перерахування коштів на відбудову постраждалих територій напряму між громадами, адже зобов’язав громади погоджувати з Міністерством фінансів України всі свої рішення про надання фінансової допомоги іншим селам, селищам, містечкам і містам.

Асоціація міст України звернулася до Уряду скасувати норми про обов’язковість погодження та розблокувати можливість надання допомоги між громадами на відбудову територій.

середа, 5 жовтня 2022 р.

Тернопільська громада отримала кошти завдяки спільному проєкту Асоціації міст України та ЮНІСЕФ


Асоціація міст України співпрацює з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні для допомоги органам місцевого самоврядування забезпечувати необхідний захист та підтримку сімей з дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Громадам надається цільова фінансова підтримка у розмірі 50 тисяч доларів США, а також проводяться тренінги експертів Асоціації для органів місцевого самоврядування з метою підвищення їх організаційної спроможності у питаннях фінансування в умовах воєнного стану, проведення закупівель, антикорупційних та інших питань.

Відтак, Тернопільська громада стала однією із громад України, які отримали фінансову допомогу. За отримані кошти було придбано: медичний пристрій неонатальний для фототерапії та обігріву НО-АФ-КР3, медичний пристрій для фототерапії новонароджених НО-АФ-LED, легковий автомобіль для організації і функціонування мобільних бригад та оснащено необхідними канцтоварами дитячий куточок Служби у справах дітей Тернопільської міської ради.

Таку ж допомогу отримають 51 муніципалітет України, на сьогодні 35 громад вже отримали кошти. Фінансову підтримку громади спрямовують на:

• облаштування місць тимчасового проживання ВПО;  • облаштування закладів освіти, підготовка їх до опалювального сезону; • закупівлі продуктових та гігієнічних наборів; • закупівлі медично обладнання, обладнання для організації освітнього процесу; • облаштування дитячих просторів, місць для відпочинку, ігор та спорту.

Довідково

Ініціатива ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес задля спільної мети – створення комфортного для дітей та молоді середовища, де кожен може реалізувати свій потенціал.

Партнерами ініціативи в Україні є Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA); Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міністерство соціальної політики України; Міністерство молоді та спорту України; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Уповноважений Президента України з прав дитини, Національна Молодіжна Рада України.

Ініціатива передбачає захист 5 базових прав дитини, включаючи право бути почутими, право на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, право на безпеку, дитинство, визнання та справедливе ставлення. Громади, які ведуть активну роботу в напрямку захисту прав дітей та молоді та успішно реалізували план дій, отримують офіційний статус, який дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти, а також сигналізувати про досягнення та позитивні зміни для дітей та молоді.