вівторок, 5 березня 2019 р.

Волонтери Корпусу Миру знову в Тернополі


У Тернополі зібрались волонтери Корпусу Миру аби поговорити про місцеве самоврядування в Україні, форми допомоги органам місцевого самоврядування з боку волонтерів, обмінятися кращими практиками роботи в різних громадах України. 


У заході взяв участь Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак. Виконавчий директор ТРВ АМУ детально розповів волонтерам про реформу децентралізації в Україні. Зокрема, зупинився на тому, які вже здобутки реформи та, які є виклики. Ретельно Ігор Гірчак зупинився на законодавчій базі, що регулює процес об’єднання, зокрема наголосив:
«На сьогодні є ряд важливих законів, на прийняття яких чекають органи місцевого самоврядування («Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція), «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (законопроект готовий до розгляду у Верховній Раді), Щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад, Щодо розширення видів містобудівної документації на місцевому рівні, «Про міські агломерації»)».

«Важливим кроком має бути внесення  зміни до Конституції щодо децентралізації, які необхідні для наступного етапу реформи та її завершення»,  - додав Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ.
Також Ігор Гірчак розповів проміжні результати реформи децентралізації загалом в Україні та в Тернопільській області, зокрема.
«На сьогодні, Тернопільська область є лідером у процесі приєднання до міст обласного значення. Адже із 4 міст обласного значення Тернопільщини, вже двоє з них (місто – обласний центр (м.Тернопіль) та місто обласного значення (м.Бережани)) приєднали до себе населені пункти», - розповів Ігор Гірчак.
Під час заходу Ігор Гірчак розповів також про діяльністю, яку здійснює Асоціація міст України в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Крім того волонтерів зацікавило питання їх залучення до роботи в рамках діяльності регіональних відділень Асоціації міст України, на прикладі того, як це відбувається у Тернопільському РВ АМУ з волонтером Корпусу Миру Мері Фасано.

Тема децентралізації викликала активне обговорення, волонтери цікавились різними нюансами, котрі їм роз’яснив Ігор Гірчак.




Немає коментарів:

Дописати коментар