понеділок, 18 лютого 2019 р.

Представники ОМС Тернопільщини вивчали досвід Мамаївської сільської ОТГ


15 лютого представники ОМС Тернопільщини разом з виконавчим директором Тернопільського РВ АМУ Ігорем Гірчаком та консультантами ТРВ АМУ переймали досвід діяльності ОТГ Чернівецької області. Навчальний візит відбувся в рамках програми «Маршрути успіхів». Представники громад Тернопільщини ознайомились з досвідом Мамаївської сільської ОТГ. Тема візиту: «Спільне використання селищної інфраструктури членами ОТГ». Захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. З таким же навчальним візитом у громаду завітали представники ОМС Чернівеччини разом з виконавчим директором ЧРВ АМУ Павлом Горюком та консультантами Чернівецького РВ. 

У ході візиту представники Мамаївської сільської ради поділились своїми досягненнями. Розповіли як було «до» і як є тепер вже «після» об’єднання. Унікальністю громади є те, що до складу об’єднаної територіальної громади увійшло смт.Лужани, проте центром громади стало село Мамаївці.
«Наша унікальність в тому, що селище Лужани приєдналось до села Мамаївці. Мені (ще тоді селищному голові) доводилось переконувати своїх односельчан бути справедливими: коли наші діти на Сході гинуть, ми тут «борискаємося», не можемо скинути «корону» з голови, бо хочемо щось комусь доказати. Потрібно дивитись реально на речі. Коли ми порівняли доходи селища та села, то одразу помітно було, що село зарабляє значно більше. Таким чином переміг здоровий глузд», - зауважила голова Мамаївсьої сільської ОТГ Катрюк Наталія Миколаївна.

Голова Мамаївської сільської ОТГ розповіла про формування виконавчих органів, структуру та інші питання становлення та функціонування Мамаївської ОТГ.

Під час візиту учасники оглянули об’єкти комунальної інфраструктури громади, зокрема, створення Центру надання адміністративних послуг. У ЦНАПі надаватимуть 135 послуг. Ознайомились з роботою старостинського округу смт. Лужани. Також детальніше дізнались про надання освітніх послуг мешканцям громади, оглянули школи.
 


Розповідаючи про надання освітніх послуг, Наталія Миколаївна зазначила: «Ми розуміли, що заміною вікон у навчальних закладах – нікого не здивуєш, хоча це є необхідним. Тому вирішили запровадити стипендії обдарованим дітям (1500 гривень на рік), фінансову винагороду також отримує вчитель, котрий готує цього учня».

У 2018 році у громаді вперше відбувся Фестиваль тюльпанів. Такий Фестиваль планується проводити щорічно. На тюльпановому полі можна помилувати око цвітінням близько 50 сортів тюльпанів.
Громада дбає також про молодь, за допомогою онлайн опитувань дізнається потреби молодого покоління.



Голова Мамаївської сільської ради також поділилась досвідом громади у наданні медичних послуг, де первинна ланка буде представлена приватним підприємством «Мак-медик». Всі консультації сімейних лікарів та послуги за їх направленнями, які передбачені Національною службою здоров’я України, будуть для пацієнтів безкоштовними. Крім того, планують розширити спектр медичних послуг, закупивши сучасне обладнання та залучаючи кваліфікованих спеціалістів.
У громаді дбають й про безпеку. На території громади функціонує 20 камер відеонагляду. Найближчим часом відкриється Центр безпеки (єдиний диспетчерський пункт – пожежна частина, швидка допомога, поліцейська дільниця).





Під час візиту представники ОМС Тернопільщини почерпнули для себе багато цікавих ідеї, які можна втілити у своїх громадах.

Немає коментарів:

Дописати коментар