вівторок, 24 вересня 2024 р.

Відбувся Форум громад Тернопільщини на тему: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція»


23 вересня у Тернопільській області відбувся Форум громад Тернопільщини на тему: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», який організував Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Захід відбувся за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

У Форумі взяли участь: народні депутати України, представники органів державної влади й місцевого самоврядування, українські та міжнародні організації, експерти. Позицію Асоціації міст України на заході представив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. До роботи Форуму громад Тернопільщини долучився виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ разом з консультантами.

Модератором заходу виступив Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.


У вітальному слові народний депутат України, перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив на значущості такого заходу, особливо зараз під час бюджетного процесу, адже важливо почути голос громад.


З вітальною промовою виступили:

Олена Шуляк, Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;


В’ячеслав Негода, Голова Тернопільської обласної державної адміністрації, начальник обласної військової адміністрації;


Володимир Болєщук, Виконуючий обов’язки голови Тернопільської обласної ради;


Мар’ян Юкіч, Заступник керівника Проєкту Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).


Під час Форуму вдалось обговорити низку питань, що стосуються актуального стану децентралізаційної реформи, участі українських громад у процесі євроінтеграції, викликів для органів місцевого самоврядування на Тернопільщині. Зокрема темами дискусій були питання законодавчих аспектів реформи децентралізації, її подальшого розвитку та пріоритетів; переходу від військового до багаторівневого цивільного врядування; впровадження системи забезпечення законності в діяльності органів місцевого самоврядування тощо.



Під час першої панельної дискусії учасники заходу детально обговорили бюджетний процес 2025 року, дедлайни прийняття євроінтеграційних законопроєктів.

Начальник Тернопільської обласної військової адміністрації В’ячеслав Негода презентував пілотний проєкт «Удосконалення взаємодії місцевих адміністрацій з органами місцевого самоврядування шляхом переформатування їх в органи префектурного типу» (в контексті законопроєкту №4298).

Даніель Попеску, Голова Департаменту промоції місцевої демократії, секретаріат Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи проінформував про підтримку аналізу концепції децентралізації 2014 року, висловив підтримку розмежування компетенцій різних рівнів влади. Висловив сподівання, що після 5 років після завершення війни, Україна буде повністю інтегрована як член ЄС з сильними органами місцевого самоврядування, з ефективним державним управлінням та щасливими громадянами.


В’ячеслав Рубльов, Народний депутат України, Голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування запевнив всіх присутніх у повній підтримці членами профільного комітету зарахування 64 % ПДФО до місцевих бюджетів у 2025 році.


До дискусії долучилась Наталія Козловська, Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, яка окреслила акценти щодо регіональної стратегії.


Дмитро Микиша, Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування закцентував увагу на необхідності першочергово розмежувати повноважень.


Олег Дунда, Народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та проєктування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування наголосив на важливості міжнародної співпраці.


Олександр Аліксійчук, Народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування висловив підтримку в поверненні «силового» ПДФО до місцевих бюджетів.


Павло Остапенко, експерт із територіального розвитку та місцевого самоврядування, голова громадської організації «Товариство дослідників України» виступив з презентацією «Регіональна політика Європейського Союзу: до чого готуватися українським громадам та регіонам?».


У рамках дискусійної панелі між Начальником Тернопільської обласної військової адміністрації В’ячеславом Негодою та Головою Товариства дослідників України Павлом Остапенком був підписаний Меморандум про співробітництво та партнерство.

У межах другої панельної дискусії учасники Форуму говорили про проблеми, з якими зіштовхуються громади Тернопільщини та шукали шляхи їх вирішення.

До обговорення долучились:

Андрій Богданець, Народний депутат України, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики;


Євгенія Кравчук, Народний депутат України, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики;


Іван Чайківський, Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики;


Микола Люшняк, Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету;


Володимир Болєщук, Виконуючий обов’язки голови Тернопільської обласної ради;


Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України.


Під час панельної дискусії Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан доніс позицію Асоціації міст України щодо формування Державного бюджету на 2025 рік.

Зокрема, у своєму виступі підняв проблему невиплати громадам додаткової дотації для компенсації втрат з «військового» ПДФО.

Наголосив на необхідності збереження 64 % ПДФО в місцевих бюджетах й акцентував на важливості повернення «військового» та «силового» ПДФО:

«Окрім військових, було вилучено кошти правоохоронців, ДСНС, працівників юстиції і багато інших працівників, котрі залишились в громадах і продовжують користуватись усіма послугами. Тож «військове» і «силове» ПДФО мають залишатися на місцях».

Олександр Слобожан закликав очільників громад комунікувати з мешканцями задля підвищення рівня їх поінформованості про проблеми, з якими зіштовхуються ОМС, зокрема в бюджетному процесі.

«Громади не повинні виконувати функції податкової. ОМС мають отримати обмін інформацією», - наголосив Олександр Слобожан про адміністрування місцевих податків та зборів.

Також Виконавчий директор Асоціації міст України озвучив позицію щодо реверсу:

«Асоціація міст України висловила позицію, що реверс має залишатися в громадах. Варто відходити від радянської моделі вирівнювання і переходити до європейської вертикально-горизонтальної».

Очільники громад Тернопільщини озвучили наболілі проблеми, зокрема:

Вадим Боярський, Шумський міський голова виступив проти повної передачі територіальним громадам повноважень з адміністрування місцевих податків та зборів.


Віталій Дацко, Підволочиський селищний голова озвучив проблеми управління земельними ресурсами, зокрема в частині невитребуваних с/г паїв.


Андрій Старух, Монастириський міський голова виступив проти повної передачі територіальним громадам повноважень з адміністрування місцевих податків та зборів через корупційні ризики.


Андрій Смаглюк, Кременецький міський голова підняв проблему в необхідності підтримки місцевого бізнесу, наголосив на підтримці законопроєкту про економічне бронювання.


Олег Кохман, Великогаївський сільський голова висловив підтримку повернення «військового» ПДФО до місцевих бюджетів, адже для Великогаївської громали вилучення цього податку – це мінус 75 млн гривень у місцевому бюджеті. Однак, пропри те, що забрали фінансовий ресурс запити про допомогу від військових частин як надходили так і продовжують надходити.


Юрій Панасюк, Великодедеркальський сільський голова підняв проблему занижених цін експертної оцінки с/г земель, на які були оформлені довготривалі договори оренди.


Людмила Павлінська, Заводський селищний голова наголосила на важливості достатнього фінансового ресурсу для громад.


Учасники зустрічі домовились про подальшу ефективну співпрацю.















Немає коментарів:

Дописати коментар