понеділок, 29 липня 2024 р.

Відбулись позачергові Загальні збори Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України


29 липня 2024 року в онлайн-форматі відбулися позачергові Загальні збори Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. Участь у роботі Зборів взяли міські/селищні/сільські голови та посадові особи ОМС Тернопільщини, команда Тернопільського РВ АМУ, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Під час заходу обговорили фінансовий стан громад Тернопільської області, перспективи бюджетування 2025 року та виклики цього процесу.

Зі вступним словом виступив Голова Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, Тернопільський міський голова Сергій Надал, який наголосив на складній ситуації із фінансовим забезпеченням територіальних громад та важливості у відстоюванні інтересів місцевого самоврядування.


Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан проінформував, що Постановою Кабінету Міністрів України № 751 від 28 червня 2024 року схвалено Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки. Документом передбачено норми, які підривають фінансову основу місцевого самоврядування та призведуть до суттєвого зменшення доходів територіальних громад. Під загрозою фінансування залишаться місцеві програми для підтримки Збройних сил України, надання соціальних гарантій військовослужбовцям та їх сім’ям, забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури, освітньої, медичної, соціальної сфери та виконання інших покладених на органи місцевого самоврядування повноважень.


Олександр Слобожан наголосив, що позиція Асоціації міст України та консолідована позиція регіональних відділень АМУ полягає у:

-поверненні в місцеві бюджети податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що надходив до бюджетів громад;

-збереженні частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб у розмірі 64%;

-збереженні реверсної дотації в бюджетах територіальних громад.

«Пропозиції Асоціації міст України відповідають стратегічним напрямкам розвитку місцевих фінансів, визначених у Звіті Європейської Комісії про готовність України до переговорів про вступ до Європейського Союзу від 8 листопада 2023 року. Нам потрібно разом відстояти ці речі. До прикладу, 4% ПДФО призведе до втрати близько 257 млн. гривень у міських бюджетах громад Тернопільської області. Це стосується кожного, торкнеться кожної громади», - наголосив Олександр Слобожан.


Також підкреслив, що кількість запитів від військових підрозділів до муніципалітетів з 01 жовтня 2023 року, з набрання чинності Закону №3428-ІХ, не те, що не зменшилась, а збільшилась втричі. Попри все, громади продовжують максимально допомагати Об’єднаним силам ЗСУ. Однак, ПДФО військовослужбовців, рятівників, прокурорів, поліцейських, представників пенітенціарних установ вилучено з бюджетів громад, що значно зменшило можливості місцевих бюджетів.

Виконавчий директор Асоціації міст України також пояснив, чим небезпечне відновлення вилучення з бюджетів територіальних громад реверсної дотації, яка у 2025 році складає 245,8 млн. грн для громад Тернопільщини.

Наприкінці заходу Лановецький міський голова Роман Казновецький висловив підтримку позиції АМУ та наголосив, що від втрати 4% ПДФО бюджет Лановецької громади недоотримав 5 млн гривень, а загалом місцевий бюджет недоотримав 40 млн гривень. Також Роман Казновецький висловив подяку Асоціації міст України за відстоювання фінансового ресурсу для територіальних громад та за постійну підтримку.


Сергій Надал у заключному слові також висловив слова вдячності Асоціації міст України за те, що АМУ була і залишається лобістом інтересів місцевого самоврядування.

За підсумками засідання було підтримано рішення спрямувати звернення Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України до Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука і народних депутатів від Тернопільщини щодо реагування на проблемні питання, обговорені під час Загальних зборів.












Матеріали Тернопільського РВ АМУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар