четвер, 29 жовтня 2020 р.

В наступному році необхідно забезпечити стабільні надходження до місцевих бюджетів - О.Слобожан на Секції фінансистів місцевих рад

 


29 жовтня у Києві проходить засідання Секції фінансистів місцевих рад Асоціації міст України. Захід проводиться в рамках Проєкту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ.

 
Засідання організовано згідно рекомендацій МОЗ щодо дотримання заходів протиепідеміологічної безпеки, зокрема соціальної дистанції між учасниками.
 
Учасники: фінансисти місцевих рад з громад-членів АМУ з усіх областей України.
Органи центральної влади на заході представляли Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, заступник Міністра фінансів України Василь Шкураков, заступник начальника управління формування міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Сергій Марценюк.
Модератором заходу виступила аналітик АМУ з місцевих фінансів Тетяна Палійчук.
Відкрив роботу Секції Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. Він зазначив, що пріоритетним напрямком в бюджетному процесі має бути питання надходжень до місцевих бюджетів. Зокрема, О.Слобожан акцентував на тому, що незалежно від типу муніципалітету, постає питання індексації нормативної грошової оцінки землі, оскільки, за підрахунками АМУ, місцеві бюджети щорічно втрачають 2,2 млрд грн через неврегульованість цього питання.
Зараз проводиться дуже серйозна кампанія щодо легалізації надходжень до місцевих бюджетів від малого та середнього бізнесу. Зрозуміло, що єдиний податок у певних муніципалітетах є третім, у інших – четвертим джерелом надходжень. Оскільки перше – це ПДФО, а друге – земля. 
Для подальшого обговорення проблематики і пропозицій до Концепції реформування місцевих податків та зборів​, що будуть запропоновані на засіданні Секції, АМУ сформує експертну групу з представників великих, середніх, малих міст, новостворених територіальних громад, - сказав О.Слобожан.
Також Виконавчий директор АМУ запропонував фінансистам місцевих рад сформулювати та обговорити у форматі «питання – відповідь» актуальні проблеми у сфері місцевих фінансів, щоб вони були розглянуті на засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Він наголосив, що наразі важливо спільно з Комітетом опрацювати ці питання на наступний рік, щоб забезпечити стабільні надходження до місцевих бюджетів.
Під час засідання Данило Гетманцев презентував Концепцію реформування місцевих податків та зборів, пояснив зміни до Податкового кодексу України, а Василь Шкураков розповів учасникам заходу про особливості регулювання місцевих запозичень та удосконалення процедур їх здійснення, надання місцевих гарантій.
Крім того, на засідання Секції винесено такі питання:
  • Стан фінансової спроможності місцевих бюджетів у 2020 році. Показники місцевих бюджетів у проєкті Держбюджету-2021
  • Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України. Пропозиції АМУ
  • План дій Асоціації міст України у законотворчому та бюджетному процесах на 2021 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар