вівторок, 14 травня 2019 р.

Про інструменти місцевого економічного розвитку, про «Прозорро.Продажі» детально дізнались учасники практикуму у Тернопільському РВ АМУ


14 травня 2019 р. у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся практикум із застосування законодавства для представників органів місцевого самоврядування, у т.ч. ОТГ Тернопільщини на тему «Застосування інструментів місцевого економічного розвитку для ефективного розвитку громади». Захід відбувався в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

З привітальним словом виступив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення АМУ Ігор Гірчак, який ознайомив присутніх з діяльністю, яку здійснює Асоціація міст України в рамках реалізації проекту «ПУЛЬС», зокрема в частині проведення просвітницьких заходів.

 Модераторами заходу є директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської облдержадміністрації Галина Воляник та представник акредитованого майданчику ДП «Прозорро.Продажі» Наталя Войтенко.
Галина Миколаївна розповіла учасникам практикуму про сучасний стан та перспективи розвитку малого та середнього підприємництва в Тернопільській області, детально ознайомила з особливостями чинного законодавства з питань підготовки проектів регіонального економічного розвитку органами місцевого самоврядування.
Директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ТОДА розповіла про залучення інвестицій  та розвиток об’єктів підтримки підприємництва як інструменти місцевого економічного розвитку.

Воляник Галина зазначила: «Важливо, щоб у кожній громаді був відповідальний спеціаліст у напрямку економічного розвитку. Також ефективно, коли є група супроводу інвестора, тоді він бачить особливу увагу й при виникненні певних проблем, ця група може їх оперативно вирішити».
Галина Миколаївна розповіла про діяльність Агенції регіонального розвитку в Тернопільській області (одним із засновників якої є Тернопільське РВ АМУ), повідомила про Інвестиційний портал, наголосила на важливості наявності Стратегії розвитку території, яка має бути «баченням майбутнього громади, а не просто презентабельним папірцем».
«Сьогодні зростає роль економічних проектів, адже всі ми розуміємо, що маємо бути економічно спроможними», - наголосила Галина Воляник.
Також директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ТОДА розповіла про актуальні гранти за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги.

«Адміністративно-територіальна реформа є незворотньою й такі зміни, які відбулись за такий короткий проміжок часу є вражаючими. Тому просто необхідно використовувати усі можливості для розвитку Ваших громад», - переконана Галина Миколаївна Воляник.
Виконавчий директор, консультант з питань  місцевого економічного розвитку Тернопільського РВ АМУ наголосив:

«Важливо аби у громаді розуміли, що не можна сидіти й чекати, коли до Вас приїде інвестор й захоче вкладати кошти саме на Вашій території. Ні, такого не буде. Аби залучити інвестора потрібно докласти чимало зусиль. Адже у всьому є конкуренція, переможцем залишиться той, хто краще себе прорекламує, хто запропонує вигідніші умови, хто надасть повний супровід інвестору та ін»
«Також варто пам’ятати, - додав консультант з МЕР, - що потрібно максимально вкладати кошти в проекти розвитку, в які сьогодні Ви вкладаєте кошти, а «завтра» цей проект дасть Вам плоди. Адже самих лише коштів державної субвенції чи інших державних підтримок буде недостатньо аби розвивати громаду. На жаль, сьогодні існує також багато ризиків, які зможуть мати за собою чималі втрати у місцевих бюджетах, зокрема: Асоціація міст України застерігає народних депутатів від прийняття законопроектів, які несуть загрозу для фінансової спроможності місцевого самоврядування та мають на меті згортання децентралізації. Це стосується законопроектів: № 8124 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» наслідком можуть бути втрати місцевих бюджетів в обсязі 2 млрд. грн. через скасування пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури громад, яка є основним джерелом надходжень бюджетів розвитку. Це приведе до розбалансування місцевих бюджетів, зменшення фінансування проектів розвитку громад.
 № 6489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» приведе до збільшення тінізації зайнятості та зменшення доходів місцевих бюджетів від ПДФО через скасування повноважень органів місцевого самоврядування щодо контролю за додержанням законодавства про працю.
 № 10154-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів» як наслідок – вилучення джерела надходжень місцевих бюджетів – роздрібного акцизу з тютюну, що спричинить втрати місцевих бюджетів в обсязі 2,4 млрд грн. Адже, сьогодні роздрібний акциз є інструментом стимулювання до інтенсифікації місцевого економічного розвитку та об’єднання громад. Його скасування, окрім погіршення ресурсного забезпечення територіальних громад, несе ризик тінізації торгівлі тютюновими виробами»

Представник акредитованого майданчику ДП «Прозорро.Продажі» Наталя Войтенко розповіла учасникам практикуму про акредитований майданчик ДП «Прозорро.Продажі» - як робота з «Прозорро.Продажі», який допомагає наповнювати місцеві бюджети. Та навела ряд аргументів про те, чому вигідно продавати та здавати в оренду комунальне майно через «Прозорро.Продажі».

Також виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ закликав представників ОМС, аби ті в свою чергу працювали з народними депутатами в напрямку, щоб чимшвидше були прийняті ряд важливих законопроектів (Аналітичний центр Асоціації міст України підготував перелік таких законопроектів), з метою захисту інтересів громад, продовження децентралізації та реформи місцевого самоврядування.
Під час практикуму учасники активно вели бесіду, обмінювались думками та задавали питання різного плану модераторам, які змістовно роз'яснювали кожне запитання, зокрема давали практичні поради.








Автор публікації та фото - Ксенія Кара.

Немає коментарів:

Дописати коментар