середу, 6 травня 2015 р.

Які перспективи добровільного об'єднання громад в Тернопільській області?

06 травня 2015р. в рамках реалізації проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування» (ДІАЛОГ) у м.Тернополі відбулось засідання регіональної Дорадчої ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.
У засіданні взяли участь голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра, виконувач обов’язків заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Бабійчук, виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак, директор «Офісу реформ» в Тернопільській області Віктор Литвинчук міські, селищні голови – члени Тернопільського РВ АМУ, голови райдержадміністрацій та районних рад Тернопільської області.
До порядку денного засідання були внесені наступні питання :
·   Про Проект Стратегії  розвитку Тернопільської області до 2020 р.
· Про впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».  Формування перспективного плану територій громад області.
· Представлення основних напрямків роботи «Офісу реформ» в тернопільській області.
З першого питання порядку денного виступила директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Галина Воляник. Вона представила присутнім проект стратегії розвитку Тернопільської області до 2020року., зокрема на стратегічних та оперативних цілях розвитку області. Учасникам засідання було запропоновано взяти активну участь в обговоренні проекту даного документу, а саме головне – надати свої пропозиції до плану дій, який буде невід’ємною частиною Стратегічного плану. Ухвалення даного документу Тернопільською обласною радою сприятиме залученню в економіку області коштів як Державного фонду регіонального розвитку, так і коштів міжнародних донорських організацій.
Після цього учасниками засідання було обговорено питання впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та процесу формування перспективного плану територій громад Тернопільської області. Перед присутніми виступив директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Володимир Харченко. Він ознайомив присутніх з основними положеннями методики формування спроможних громад. Зокрема значну частину виступу було приділено розробці перспективного плану територій громад Тернопільської області. В обговорені даного питання взяли участь значна частина учасників засідання. За результатами обговорення було попередньо узгоджено графік розробки плану та його обговорення. Зокрема, до 13 травня має бути розроблено попередній проект перспективного плану і його розгляд на робочій групі. Після цього перспективний план має бути обговорений в територіальних громадах Тернопільської області, мають бути проведені консультації з асоціаціями органів місцевого самоврядування, усіма зацікавленими сторонами. Голова обласної ради Василь Хомінець повідомив присутніх про те, що на 20-ті числа заплановане проведення чергової сесії Тернопільської обласної ради. У зв’язку з цим голова обласної ради звернувся до представників облдержадміністрації з проханням вчасно надати проект перспективного плану для його подальшого схвалення на сесії.
Після цього слово було надано директору «Офісу реформ» в Тернопільській області Віктору Литвинчуку. Він повідомив присутнім про те, що зараз по всій території України створюються такі офіси. Наразі триває процес формування структури в Тернопільській області. Фінансуватиметься робота офісів за рахунок коштів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках реалізації проекту «Діалог». Віктор Литвинчук ознайомив присутніх з основними завданнями, які стоять перед новоствореними структурами, зупинився на основних напрямках роботи офісу. На початковому етапі роботи, офіси братимуть активну участь в розробці перспективних планів територій громад. Після цього будуть проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу в громадах області. 

Також перед учасниками засідання виступив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак. Він ознайомив присутніх з методичними розробками Асоціації міст України, які б мали допомогти громадам в процесі добровільного об’єднання. Також у своєму виступі Ігор Гірчак закликав представників районів активно включитися в процес розробки стратегії розвитку області і надати свої пропозиції до цього документу. Також він закликав присутніх не чекати поки облдержадміністрація розробить проект перспективного плату територій, а уже почати в районах процес формування спроможних громад, надавати свої пропозиції до проекту плану, як це уже зробили частина громад. На завершення виступу Ігор Гірчак звернувся до представників облдержадміністрації та обласної ради з проханням ухвалити перспективний плат територій та стратегію розвитку Тернопільської області до 2020 року на найближчій сесії обласної ради. Оскільки ухвалення цих документів дозволить органам місцевого самоврядування області отримувати у 2016 році необхідні для розвитку територій  кошти з Державного фонду регіонального розвитку та міжнародних донорських організацій. 

Немає коментарів:

Дописати коментар