вівторок, 4 січня 2011 р.

Проект «Впровадження моделі функціонування ефективного ОСББ» завершив свою роботу в м.Кременці Тернопільської області

В 2010 році в м.Кременці Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України та Кременецькою міською радою був реалізований проект «Впровадження моделі функціонування ефективного ОСББ». Проект здійснювався за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». У м.Кременці процес створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) тільки розпочався, і ОСББ набувають перший досвід діяльності. Для новостворених ОСББ починається найважливіший і найскладніший етап - перехід до самостійного управління багатоквартирним житловим будинком. Його критичними питаннями є: прийняття житлового комплексу на баланс ОСББ, складання першого фінансового плану ОСББ, організація управління майном ОСББ. Від того, наскільки ефективно вони зможуть пройти цей етап, залежить не лише подальше функціонування цих ОСББ, але і перспективи реформування сфери утримання та експлуатації житлового фонду у м.Кременці в цілому. Адже їхній приклад стане позитивним чи негативним сигналом для мешканців інших багатоквартирних будинків міста.
Тому головним завданням проекту «Впровадження моделі функціонування ефективного ОСББ» було надання допомоги новоствореним об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків успішно пройти початковий етап становлення – найважливіший етап переходу до самостійного управління багатоквартирним житловим будинком. В цілому проект спрямований на підтримку процесів реформування сфери утримання та експлуатації житлового фонду у м.Кременці.
В рамках проекту було проведено навчання членів правління ОСББ та ініціативних груп мешканців багатоквартирних будинків з організації діяльності ОСББ. Основні теми навчальної програми: менеджмент об’єднання співвласників житла; діяльність ОСББ щодо утримання та використання майна; фінансування діяльності ОСББ.
На другому етапі проекту членам правління ОСББ та ініціативним групам надавалась консультативна допомога в питаннях організації роботи ОСББ та прийняття житлового комплексу на баланс ОСББ. Для ознайомлення з досвідом діяльності ОСББ в інших містах була організована поїздка навчальної групи в м.Бережани
Стимулювання процесів розвитку об’єднань громадян - власників житла вимагає застосування заохочувальних заходів зі сторони міської влади. З цією метою, в рамках проекту, був розроблений проект «Програми муніципальної підтримки переходу багатоквартирних будинків до самостійного управління». Прийняття Програми стане предметною конкретизацією стратегічного плану економічного розвитку м.Кременець в питанні реформування житлово-комунального господарства міста. Підготовка і прийняття Програми мала публічний і прозорий характер. Організація роботи над проектом Програми була зроблена у відповідності до процедури прийняття регуляторних актів, який передбачає застосування процедур громадського обговорення проекту НПА.

Немає коментарів:

Дописати коментар