четвер, 16 червня 2022 р.

Олександр Слобожан: тарифи на тепло мають залишитися на рівні минулого опалювального сезону, а теплопостачальні підприємства - продовжувати працювати


Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан 13 червня в прямому ефірі на UA:Перший розповів про підготовку громад до опалювального сезону та про механізми відновлення житлово-комунального господарства.

Перш за все він звернув увагу, на те що форма державної підтримки комунальних підприємств буде залежати від типу території, на якій вони працюють. З часу оголошення воєнного стану таких типів територій виникло чотири: глибокий тил, прифронтові області, населені пункти під тимчасовою окупацією та території з активними бойовими діями.
Сьогодні АМУ співпрацює з Урядом в напрацюванні двох механізмів підтримки, які повинні бути реалізовані одночасно:
- збереження ціни на газ минулого опалювального сезону, щоб підприємства могли забезпечити мешканців теплом не підвищуючи тарифи;
 - списання старих боргів підприємств, для чого вже зареєстровано урядовий законопроект, що передбачає списання 38,2 млрд грн боргів для всіх підприємств, які надають послуги з тепло- і водопостачання.
Олександр Слобожан зауважив, що є підприємства, зруйновані обстрілами російських військ, які потребують додаткової уваги з боку Уряду в тому числі. Розглядається можливість укладання двосторонніх  угод  між муніципальною владою та донорськими структурами, міжнародними організаціями для відновлення таких підприємств, щоб забезпечити до початку опалювального сезону теплопостачання всім громадам.
З 1 червня до 1 серпня діє спеціальна постанова Уряду для збереження послуг з гарячого водопостачання, запроваджена пільгова ціна на газ — так зване покладання спеціальних обов'язків. АМУ сподівається, що за цей період Парламент схвалить три законопроекти: про списання боргів теплопостачальних підприємств; щодо нульової ставки з ПДВ та щодо обліку втрат, завданих війною. Зараз триває підготовча робота до розгляду їх профільними парламентськими  комітетами.
Олександр Слобожан наголосив, що з найбільшими проблемами під час підготовки до опалювального сезону зіштовхнулися громади, що були під тимчасовою окупацією, в зоні активних бойових дій, такі як Чернігів, Кременчук, Охтирка, Харків, Суми, Миколаів. В цих громадах внаслідок обстрілів чи попадання ракет зруйновано інфраструктуру, що забезпечує надання послуг тепло-, водопостачання.
Сьогодні наше спільне завдання з центральною владою — залишити тарифи на опалення та гаряче водопостачання на рівні минулого опалювального сезону. Для цього потрібна державна підтримка комунальної теплоенергетики, списання боргів, компенсація різниці в тарифах, — підкреслив О.Слобожан.
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан нагадав, що минулого року було підписано Меморандум між Урядом та Асоціацією міст України, завдяки якому підприємства теплоенергетики не підвищували тарифи на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону та отримали природний газ за цінами та в обсягах, що забезпечили стале проходження опалювального сезону.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар