середу, 13 квітня 2016 р.

Шумськ, Скалат та Підволочиськ розпочали розробляти власні Стратегічні плани

11-12 квітня 2016 року в м. Тернополі у рамках проекту «Збільшення участі громадян у стратегічному плануванні і плануванні надання публічних послуг у нових об’єднаних громадах України» відбувся українсько-польський тренінг щодо розвитку об’єднаних територіальних громад Тернопільскої та Хмельницької областей. Загалом у проекті бере участь 5 об'єднаних територіальних громад: Скалатська, Шумська, Підволочиська (Тернопільська область), Меджибізька та Маківська (Хмельницька область). 
На початку тренінгу заступник директора Асоціації міст Польщі Томаш Потканські та керівник проекту Аліція Стахов’як окреслили мету та основні цілі проекту, ознайомили з етапами його реалізації. Передбачається, що до кінця реалізації проекту усі об’єднані громади, що беруть в ньому участь отримають готові Стратегії розвитку своїх громад, а також рекомендації з підвищення якості надання послуг щонайменше у 2-х секторах (у рамках адміністративних, соціальних або комунальних послуг).
Після вступної частини учасники семінару поділились на дві групи, Тернопільську та Хмельницьку. Кожна група разом зі своїми польським та українським консультантами обговорювала важливі питання, що стосуються розвитку та поточної діяльності громад.  Основною метою першого тренінгу було визначити коло проблем, які заважають подальшому розвитку громад, проблеми, які залишаються не вирішеними у зв’язку з передачею значної частини повноважень від органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування. Протягом двох днів представники об'єднаних територіальних громад  мали можливість задати актуальні для своєї громади питання, дізнатись в який спосіб подібні проблеми вирішуються в польських містах. Загалом протягом семінару було розглянуто та визначено перелік проблемних питань в таких сферах: надання адміністративних послуг, економічна, управлінська, соціально-культурна, житлово-комунальна, кадрова політика.
Підсумки напрацювань двох груп представили Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, консультант проекту Гірчак Ігор, який презентував результати роботи групи Тернопільської області та радник голови Хмельницької обласної ради, консультант проекту Демчук Олег, який представляв групу  Хмельницької  області.
В завершальній частині тренінгу перед учасниками виступив Директор Тернопільського Офісу реформ Віктор Литвинчук. У своєму виступі він поділився успіхами роботи офісу в питанні створення об’єднаних громад Тернопільщини, а також зупинився на викликах, котрі стоять перед новоствореними суб’єктами, необхідності розробки Стратегій їх розвитку, надання ефективних послуг мешканцям.
Підводячи підсумки тренінгу, Томаш Потканьський подякував усім учасникам за активну участь. Він повідомив, що більшість з питань, які були підняті в ході тренінгу, будуть включені в програму навчального візиту до Польщі, який відбудеться 15-20 травня 2016 року. 

При підготовці матеріалу використано відео телекомпанії ТВ-4


Немає коментарів:

Дописати коментар