середу, 23 березня 2011 р.

Текст звернення Тернопільського РВ АМУ та відповідь Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин стосовно недопущення внесення змін до Земельного кодексу України


Президенту України
В.Ф.Януковичу
Голові Верховної Ради України
В.М.Литвину
Прем’єр-міністру України
М.Я.Азарову

Звернення
членів Тернопільського регіонального відділення
Асоціації міст України

Не так давно у ЗМІ прозвучали заяви представників Адміністрації Президента про можливу передачу повноважень з розпорядження землями від органів місцевого самоврядування до місцевих органів державної влади.
Нам  стало відомо, що за дорученням Президента України, Міністерство аграрної політики та продовольства розробило законопроект про внесення відповідних змін до Земельного кодексу України, котрі передбачають передачу повноважень з розпорядження землями в населених пунктах (крім міста Києва і Севастополя, міст обласного і республіканського значення) від органів місцевого самоврядування до державних адміністрацій. Тобто сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради будуть позбавлені права розпоряджатися землею і фактично будуть усунуті від управління територіями.
Вважаємо таку пропозицію неприйнятною, більше того, - неконституційною, оскільки згідно з ст. 142 Конституції України, земля є основним матеріально-фінансовим ресурсом місцевого самоврядування. Це фактично перекреслить всю історію становлення місцевого самоврядування в Україні .
Дивно, що такі ідеї з’являються в країні, де Конституцією визнається і гарантується місцеве самоврядування. Навіть за радянських часів повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів належали представницьким органам.
Ми, міські та селищні голови органів місцевого самоврядування Тернопільської області, висловлюємо свою стурбованість спробам обмежити Конституційні права органів місцевого самоврядування, сподіваючись на торжество верховенства Конституції України та Європейської хартії місцевого самоврядування, вимагаємо зняти з розгляду згаданий законопроект.

Прийнято на Загальних Зборах
Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України
17 лютого 2011року.


Немає коментарів:

Дописати коментар