четвер, 1 грудня 2016 р.

У Тернополі відбулося засідання регіональної платформи

У Тернополі 30 листопада відбулось засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування на тему “Про стан формування місцевих бюджетів на 2017 рік”.
 В приміщенні Тернопільської обласної державної адміністрації, за ініціативи Тернопільського відділення Асоціації міст України, зібралось керівництво міст, сіл та селищ, об’єднаних територіальних громад області, Народні депутати України, громадські активісти та науковці щоб обговорити стан формування місцевих бюджетів в органах місцевого самоврядування області на 2017 рік, а також підбити підсумки  впровадження реформи з децентралізації влади у Тернопільській області, проблемні питання, які виникають в діяльності ОТГ.
 Розпочав зустріч голова Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, міський голова м. Тернополя – Сергій Надал. “Приємно, що Народні депутати України та керівництво облдержадміністрації та Тернопільської обласної ради черговий раз відгукнулися на нашу пропозицію провести регіональну платформу та обговорити ряд важливих питань, що турбують органи місцевого самоврядування області, зокрема ті, що стосуються формування місцевих бюджетів на 2017 рік. Такі зустрічі потрібно проводити регулярно, зустрічатись, обговорювати проблеми та спільно шукати шляхи їх вирішення. Сьогодні зранку відбулися Загальні збори Тернопільського Регіонального відділення Асоціації міст України, на яких міські, селищні та сільські голови обговорили ряд питань, які потребують вирішення у співпраці з органами державної виконавчої влади, Народними депутатами. Тому сподіваюся, що сьогоднішнє засідання буде конструктивним, а головне результативним, яке допоможе нам спільно знайти шляхи вирішення тих проблем, які спостерігаються в процесі виконання повноважень органами місцевого самоврядування Тернопільщини.” – зазначив Сергій Віталійович.
Наступним учасників засідання привітав Народний депутат України Тарас Юрик. “Вкотре хочу подякувати організаторам заходу, Тернопільській ОДА та Тернопільському регіональному відділенню Асоціації міст України, за можливість взяти участь у засіданні платформи та поспілкуватися з представниками органів місцевого самоврядування Тернопільщини. Знаю, що в процесі Вашої роботи, у Вас виникає багато проблем та запитань, які Ви б хотіли сьогодні обговорити. Тому я, як Народний депутат, хотів би почути Вашу думку стосовно проблем, які є найбільш гострими та потребують негайного вирішення, зокрема і шляхом внесення змін до діючого чи прийняття нового законодавства, що сприятиме ще більш ефективному виконанню Вами покладених на Вас повноважень.” – зазначив Тарас Зіновійович.
До учасників засідання наступним звернувся заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов.“Тернопільщина була і залишається лідером в України за кількістю створених об’єднаних територіальних громад. Після перших виборів, які призначені на 11 та 18 грудня в області буде створено 36 ОТГ. Спільно з Тернопільським РВ АМУ, представниками відділів та департаментів Тернопільської ОДА ми здійснили цього року більше 70 виїздів в потенційні центри громад, що дало свій результат. Звичайно він міг бути ще кращим, якби не позиція ЦВК, яка не дозволила трьом, потенційно сильним ОТГ, піти на перші вибори у грудні цього року. Сподіваюся, що Верховна Рада України внесе необхідні зміни в діюче законодавство, що сприятиме добровільному і безперешкодному процесу об’єднання у 2017 році.” – зазначив Олег Володимирович.
Керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Іван Бабійчук  наголосив на актуальності та важливості проведення даного заходу. Він запевнив учасників засідання в тому, що Тернопільська обласна рада є партнером органів місцевого самоврядування області та буде всіляко підтримувати та сприяти їх повноцінній та ефективній роботі. Адже основна ціль діяльності усіх рад– це ефективне здійснення повноважень, якісне надання послуг мешканцям, які проживають на території області.
Далі перед учасниками засідання виступив заступник директора  Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Дмитро Чирка. У своєму виступі Дмитро Михайлович проаналізував стан виконання місцевих бюджетів органами місцевого самоврядування області за 10 місяців 2016 року. Він наголосив на тому, що усі бюджети об’єднаних територіальних громад у 2016 році перевиконуються, а саме перевиконання становить близько 50%. Далі, у своєму виступі, Дмитро Михайлович зупинився на особливостях формування місцевих бюджетів у 2017 році. Особливу увагу було приділено формуванню бюджетів тих об’єднаних територіальних громад в яких призначені вибори в грудні 2016 року. Також Дмитро Чирка наголосив на особливостях фінансування делегованих органам місцевого самоврядування повноважень, зокрема в галузі освіти та охорони здоров’я.
Про хід впровадження реформи з децентралізації у Тернопільській області та проблемні питання в діяльності ОТГ доповів заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов.
Учасники активно обговорювали тему підняті у доповідях питання, висловлювали власні пропозиції та рекомендації. Більша частина часу була присвячена виробленню пропозицій щодо внесення змін до чинного законодавства, яке б сприяло більш ефективній роботі органів місцевого самоврядуванні при виконанні власних та делегованих повноважень.
В ході дискусії, Народний депутат Тарас Юрик зобов’язався врахувати висловлені представниками міст пропозиції при розгляді законопроектів, що стосуватимуться діяльності органів місцевого самоврядування України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар