пʼятницю, 9 грудня 2016 р.

Що отримує Почаївська громада розробляючи стратегію свого розвитку?

Після об’єднання громади отримали можливість залишати в новому бюджеті більше грошей і, оскільки ці гроші точно зі своєї кишені, то природно почали думати про їх ефективне використання.

Василь Бойко, голова Почаївської міської об’єднаної територіальної громади, розуміючи що саме добре продумана Стратегія розвитку дозволить зберегти і примножити ресурси громади, запросив до партнерської співпраці тернопільську громадську організацію "Гуртом!".
Першим кроком стала підготовка проекту «Консолідація зусиль місцевої влади та громадськості Почаїва, Старого Таража, Комарина для розробки та реалізації Стратегії розвитку Почаївської об'єднаної територіальної громади», поданого в кінці січня цього року  на Конкурс програми «Демократичні практики» міжнародного фонду "Відродження". Приємно, що почаївський проект став одним з переможців конкурсу та отримав донорську підтримку Міжнародного фонду «Відродження». Це дозволило залучити до процесу розробки Стратегії фахівців, яких потребує Почаївська міська об’єднана територіальна громада та стимулювало творчу активність в самій громаді.
Гаслом проекту Стратегії розвитку Почаївської міської об'єднаної територіальної громади на 2017-2027 рік став символічний вираз "Ти відповідальний за чистоту та збереження землі, де народився!". Не перекладай на іншого відповідальність за своє майбутнє, а сам зроби рішучі кроки для того, щоб Почаїв став успішною та багатою громадою.
Акценти розставлені – з повагою відноситися до природних багатств громади - земель, лісів, річок, підняти на новий рівень туристичний потенціал громади. Так склалось, що Почаїв переважно ототожнюють з Почаївською Лаврою. Автори Стратегії звернули увагу на невикористаний рекреаційний потенціал Почаївської громади. У міській раді надіються, що пройде зовсім небагато часу і туристи відкриють для себе чарівні куточки Старого Таража та Комарина, а з Почаєва місцеві гіди почнуть відправляти екскурсійні тури по заповідним та історичним місцям Волині.
Ще один акцент Стратегії – підхід до зовнішньої трудової міграції місцевого населення як до важливого людського ресурсу соціально-економічного розвитку Почаївської об’єднаної громади. «Почаївська Стратегія спирається на ґрунтовну оцінку реальних можливостей громади до нових перетворень – зазначає керівник проекту, виконавчий директор ТОГО «Гуртом!» Ігор Ковалик, – тому особливу увагу цей документ приділяє проблемі трудового заробітчанства. Наскільки мені відомо – це на сьогодні перший стратегічний документ місцевого рівня, який розглядає трудову міграцію не лише як соціальну проблему, але і як важливий людський ресурс громади».
Почаївська громада першою серед об’єднаних громад Тернопільщини підготувала проект Стратегії розвитку громади та провела в кінці листопада громадське обговорення проекту. В подальшому Стратегія стане основою для  економічного і соціального розвитку громади.

Джерело: http://www.tenews.org.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар