понеділок, 19 грудня 2016 р.

“Люди хочуть змін і змін на краще, а процес децентралізації ці позитивні зміни й засвідчує” – Ігор Гірчак

В понеділок, 19 грудня 2016 року, в Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулась прес-конференція з нагоди завершення акції «Децентралізаційний марафон», яка проводилася в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (Проект ПУЛЬС), що  реалізується Асоціацією міст України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.
У прес-конференції взяли участь: Ігор Гірчак – виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, координатор Проекту «ПУЛЬС» в Тернопільській області, Володимир Харченко – начальник управління містобудування та архітектури Тернопільської облдержадміністрації, Тетяна Чурілова – консультант проекту ПУЛЬС з бюджетних питань, Максим Черкашин – консультант проекту ПУЛЬС з правових питань, Роман Руснак – консультант проекту ПУЛЬС з питань комунікацій, а також місцеві ЗМІ.
Як відомо, Тернопільська область є лідером з децентралізації серед областей України. У 2015 році в області було створено 26 об’єднаних територіальних громад. Нещодавно, а саме: 11 та 18 грудня 2016 року, відбулися вибори ще до 10. Протягом 2016 року в рамках «Децентралізаційного марафону» представники Тернопільського РВ АМУ та Тернопільської ОДА здійснили 51 виїзд в потенційні територіальні громади, котрі вирішили піти на процес об’єднання у 2016 році. Під час зустрічей представники громад отримали консультації з правових, бюджетних питань, проведення перших виборів. Експерти провели аналіз діяльності ОТГ та напрацювали пропозиції по покращенню проведення реформи децентралізації влади.
Ігор Гірчак розповів про типові проблеми, з якими зустрічались новостворені об’єднані територіальні громади, перші «камені спотикання», а саме: нестача кадрів та інші труднощі, що виникали після об’єднання. Але водночас і зазначив суттєві досягнення, які стали можливими завдяки об'єднанню. Після об'єднання у всіх, без винятку, громадах зросли надходження до їх бюджетів, завдяки цьому з'явилась можливість вирішувати проблеми, що «боліли» багато років. Адже почали робитися капітальні ремонти шкіл та садочків, ремонт доріг та створення пішохідних зон, ремонт та обладнання клубів.
Жваве обговорення учасників прес-конференції викликала тема лідерства Тернопільської області в процесі створення об’єднаних громад.
Чому в інших областей менша кількість створених ОТГ, я сказати не можу. Можу розповісти, чому наша область так підтримала об'єднання. Під час візитів у населенні пункти, звичайно, було різне сприйняття мешканцями інформації про об'єднання. Були дискусії, але все ж таки перевага в об'єднанні дійсно очевидна, мабуть, це й спонукало до такого кроку. Люди хочуть змін і змін на краще, а процес децентралізації ці позитивні зміни й засвідчує” – прокоментував Гірчак Ігор.
Коли ми їздили з роз’яснювальними візитами стосовно об’єднання – виникали різні ситуації. Ми розповідали чому саме варто об'єднуватись. Не завжди все йшло гладко, адже були й противники об'єднання, які вслід за нами їздили й проводили бесіди з населенням із закликом не об'єднуватись. Інколи бувало так, що ми зустрічались в якомусь населеному пунктів і відбувалась гаряча полеміка, – додав Володимир Харченко.
Протягом прес-конференції обговорили й тему фінансування об’єднаних громад. Консультант з бюджетних питань Тетяна Чурілова розповіла наскільки покращилась ситуація у населених пунктах завдяки об’єднанню.

Процес об’єднання в області не зупиняється, адже 2/3 населених пунктів Тернопільщини ще не об'єдналися. Так що на цьому наша робота не завершується – підбиваючи підсумки зазначив координатор Проекту «ПУЛЬС» в Тернопільській області Ігор Гірчак.


Немає коментарів:

Дописати коментар