неділю, 15 вересня 2019 р.

У ОМС забирають важливе джерело місцевих бюджетів без компенсації втрат?!


У першому читанні прийнятий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 р.), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.


Що втратять місцеві бюджети?


Асоціація міст України наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так, у 2018 році місцеві бюджети отримали близько 1,6 млрд грн. А зазначеним законопроєктом, всупереч частині третій статті 142 Конституції України, компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.
Результатом скасування пайової участі буде розбалансування місцевих бюджетів, заблокування завершення розпочатих проєктів і не можливість розпочати нові, адже видатки з бюджетів розвитку це:
капітальні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об'єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту тощо;
розроблення містобудівної документації.
Так, завдяки коштам від пайової участі, які надійшли у бюджет, громади Тернопільщини в минулих роках спрямували на: реконструкцію амбулаторій, придбання техніки (комп’ютерів, інтерактивних дошок, проекторів та ін.), на оновлення вуличного освітлення, на встановлення спортивних та дитячих майданчиків, на дороги і тротуари; капремонт житлового фонду (ремонт покрівель будівель, фасадів, систем водопостачання, внутрішніх електромереж; водопровідно-каналізаційне господарство; дощкільних та загальноосвітніх закладів освіти (ремонт покрівель, внутрішніх приміщень, котелень, заміна вікон, реконструкція дахів).

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко у листі (Лист АМУ (завантажити)) до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова та народних депутатів України закликає не приймати поспішного рішення щодо скасування пайової участі.
У разі відміни пайової участі місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. Важливо враховувати той факт, що ОМС і так докладають максимум зусиль, аби робити життя простих людей комфортнішим, але коштів не вистачає на економічний та соціальний розвиток.
АМУ пропонує під час розгляду законопроєкту  №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).


Немає коментарів:

Дописати коментар