середу, 8 серпня 2018 р.

«Необхідно всюди «стукати», бо якщо сидіти й чекати поки хтось прийде й щось зробить – нічого не буде. Ми використовуємо усі можливості», - наголосив Брошнів-Осадський селищний голова Іванів Назарій


7 серпня представники ОМС Тернопільщини разом з виконавчим директором Тернопільського РВ АМУ Ігорем Гірчаком та консультантами ТРВ АМУ переймали досвід діяльності ОТГ Івано-Франківської області. Навчальний візит відбувся в рамках програми «Маршрути успіхів». Представники громад Тернопільщини ознайомились з досвідом Брошнів-Осадської селищної ОТГ. Тема візиту: «Інфраструктурний розвиток, як запорука успішного розвитку громади». Захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України підтримки USAID.

Брошнів-Осадська селищна ОТГ – молода громада, адже діє з грудня 2017 року. До складу ОТГ увійшли: смт. Брошнів-Осада (центр громади), с.Кадобна, с.Крековичі. Населення громади складає 9,1 тис. мешканців. З 1 січня 2019 року у громаді відбудеться поповнення. До Брошнів-Осадської селищної ОТГ приєднається ще один населений пункт – с. Брошнів, таке доєднання буде першим серед громад Івано-Франківщини.
Хоча громада функціонує менше року, проте значні зміни, які уже вдалось здійснити – вражають.

Бюджет Брошнів-Осадської ОТГ на 2018 рік становить 51,8 млн. грн., з них загальний фонд – 50,6 млн. грн., спеціальний фонд – 1,2 млн. грн. Офіційні трансфери з державного та обласного бюджету склали 25,7 млн. грн., власні доходи – 26,1 млн.грн. За перше півріччя 2018 року надходження склали 17 млн. грн., (не враховуючи трансфертів). Перевиконання до затвердженого плану – близько 5 млн. грн.

У громаді створено сприятливі умови для бізнесу, що дає можливість наповнювати бюджет. На території Брошнів-Осадської ОТГ функціонує 8 бюджетоутворюючих підприємств: Брошнівська філія «Свісс-Кроно», ДП «Брошнівське ЛГ», ТОВ УРСП «Памібро», ТОВ «Поліком», МПП «Таля», ТОВ ЦБМ «Осмолода», ПП «Гал-Ганц», ПП «Мельник-хліб».

Основні результати за 6 місяців 2018 року:
- впровадження двох проектів від ДФРР (3 млл.грн.) та двох проектів за рахунок коштів інфраструктурної субвенції (1, 196 млн. грн.);
- розпочато впровадження проекту «Нове будівництво полігону ТПВ із влаштуванням сміттєсортувальної лінії»;
- за підтримки проекту «USAID Deloitte» команда фахівців громади пройшла навчання з питань реформування первинної ланки медицини;
- проект «Історична пам’ять про депортацію українців в ХХ ст. в смт.Брошнів-Осада» – переможець конкурсу ініціатив карпатських громад («Єврорегіон Карпати-Україна»);
- ОТГ увійшла до 30-ти пілотних громад України по введенню «Муніципального фіскального реєстру», який впроваджується Асоціацією міст України за підтримки USAID  в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС);
- в результаті перемоги у Міжнародному проекті «GOCamp-2018» протягом двох тижнів англомовний волонтер (носій мови) навчатиме дітей англійської мови у мовному таборі;
- впровадження заходів з енергозбереження у школах;
- розроблення та оновлення генпланів;
- придбано спецтранспорт для КП «ЖЕК»;
- створено місцеву ДЮСШ;
- облаштовано три спортивні майданчики;
- запроваджується «соціальне таксі»;
- безкоштовний WI-FI в максимальній кількості локацій (біля стадіону, лікарні і тд.);
- щотижня (окрім посту) безкоштовні дискотеки, вечори відпочинку;
- безкоштовні покази мультфільмів та кіно та ін.
На початку зустрічі голова Брошнів-Осадської селищної ОТГ зазначив: «Якщо є можливість, ми намагаємось максимально робити безкоштовні послуги, щоб мешканцям громади було комфортно». Справді, у громаді роблять усе, щоб максимально наблизити послуги до мешканців громади та зробити їх доступними.

У планах громади – зробити безкоштовні автобусні рейси для жителів ОТГ між трьома населеними пунктами. Автобус буде їздити тричі на день. Другий автобус має безкоштовно підвозити учнів до школи.

Брошнів-Осадська громада стала першою серед ОТГ Івано-Франківської області, у якій було створено комунальне підприємство «Брошнів-Осадська міська лікарня», яку згодом було підключено до системи e-Health. ОТГ першою на Івано-Франківщині підписала угоду про співпрацю з Національною службою здоров’я України. Як зазначив Назар Іванів: «90 % обладнання, яке має бути – вже є… Спільно спрацювали і маємо результат». Також голова громади наголосив, що жодного працівника не скоротили, а навпаки штат збільшився. На розвиток медицини вже витрачено майже півмільйона гривень з бюджету громади. У червні КНП "Брошнів-Осадська міська лікарня" отримала фінансування від НСЗУ у розмірі 300 тис. грн.



Близько 4 млн. грн. вклали у «Нову українську школу»: проводяться капітальні ремонти шкіл і переобладнання приміщень для перших класів на території ОТГ, відбувається оновлення матеріально-технічного забезпечення, з нового навчального року запроваджується безкоштовне харчування для дітей 1-4 класів та пільгових категорій, облаштовуються зони відпочинку для батьків та ін.




Також у Брошнів-Осаді, після реконструкції, відкрили дитсадок на 100 дітей «Світанок» та обладнали за сучасними вимогами. У дитсадку облаштували басейн, в якому діти дошкільного віку, учні 1-4 класів та діти з інвалідністю займаються безкоштовно. 





На території громади є Брошнів-Осадська дитяча школа мистецтв ім. В. Івасюка, яка теж відчула суттєве покращення з моменту створення ОТГ, оскільки за кошти з місцевого бюджету вдалось оновити матеріально-технічну базу, зробити ремонт.

Назар Іванів під час візиту поділився з представниками ОМС Тернопільщини секретом успіху:
«Я живу роботою, повністю віддався громаді. Не лише я, але й весь колектив. Необхідно всюди «стукати», бо якщо сидіти й чекати поки хтось прийде й щось зробить – нічого не буде. Ми використовуємо усі можливості».

Хоча зроблено уже чимало, але ще є багато планів на майбутнє, якими поділився голова громади.
Під час візиту представники ОМС Тернопільщини почерпнули для себе цікаві ідеї, які можна втілити у своїх громадах.
Автор - Ксенія Кара

Примітка. При використанні матеріалу прохання вказувати першоджерело.

Немає коментарів:

Дописати коментар