неділю, 25 лютого 2018 р.

З ким об'єднатись? - питання на часі у селі Біла


Сьогодні, 25 лютого відбувся консультаційний виїзд консультантів Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України на чолі з виконавчим директором Тернопільського РВ АМУ Гірчаком Ігорем у с. Біла, як потенційного учасника Великоглибочецької ОТГ або Тернопільської ОТГ. Зустріч відбулася на запрошення ініціативної групи мешканців с. Біла задля надання роз’яснень та консультації стосовно реформи децентралізації, надання рекомендацій щодо обєднання. Не байдужих мешканців виявилось дуже багато, адже у залі, в ході консультацій, зібралося близько 200 осіб.

У ході розмови виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак детально розповів про суть та перебіг реформи децентралізації як в Україні, так і в Тернопільській області, зокрема. Проаналізував ефективність діяльності ОТГ Тернопільщини, їх здобутки та невдачі. Ігор Гірчак наголосив на основній меті реформи – наближення послуги до мешканця. У зв’язку з цим населення села цікавило таке питання:
- Зараз ми з усіма питаннями звертаємося до сільського голови, а як це буде відбуватись у ОТГ, нам потрібно буде їхати в центр громади?
Виконавчий директор:

- Колишні сільські голови стануть старостами, які будуть наділені функціями «посередників» між мешканцями й владою, а також можуть створюватись відділенні робочі місця ЦНАПу. Це навпаки спростить процедуру отримання послуг. Адже, зібравши перелік документів, Ви доручаєте його старості, який у свою чергу їде в центр громади, наприклад у ЦНАП, а Ви отримуєте потрібну Вам довідку чи інший дозвільний документ, знову ж таки від старости. Староста може також вчиняти нотаріальні дії, має свою печатку. У нашій області така практика є у більшості ОТГ й оправдовує себе.
Мешканців дуже турбувало питання освіти, медицини, транспорту. Оскільки с. Біла межує з м. Тернополем, у селі немає дошкільних навчальних закладів, тобто діти відвідують ДНЗ м. Тернополя, більша частина дітей навчається у школах міста. Жителів села обурило те, що мешканці села повинні оплачувати навчання дітей у ДНЗ. Чому все відбувається саме так пояснила консультант з бюджетних питань Тетяна Чурілова :

- Дошкільні навчальні заклади фінансуються виключно за кошти місцевих бюджетів. Якщо дитина з Вашого населеного пункту навчається у м. Тернополі, то сільська рада повинна відшкодовувати кошти місту за відвідування садочків  дітьми з Вашого села. Це не стосується шкіл, оскільки освітню субвенцію отримують бюджети тих ОМС, в навчальних закладах яких навчаються діти.
Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ разом з консультантом з бюджетних питань представили аналіз бюджетів ОТГ Тернопільської області і використання інфраструктурної субвенції громадами Тернопільщини у 2017 році. У ході представлення виникала низка запитань: завдяки чому наповнювались бюджети громад, яким чином вдалось досягнути такого наповнення бюджетів, які дії ОТГ можуть спонукати до збільшення дохідної частини їх бюджетів. Виконавчий директор розповів, що ж таке інфраструктурна субвенція та як вона розраховується, про рівень її освоєння ОТГ Тернопільської області.

Основною метою зустрічі було – допомогти мешканцям села визначитись  з тим чи об’єднуватись їм з Великим Глибочком чи з м. Тернополем. Експерти Тернопільського РВ задали ряд ключових питань, які наштовхнуть мешканців на роздуми аби визначитись з ким об’єднатися, щоб їх село ефективно розвивалося у майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар