четвер, 14 січня 2016 р.

Стратегія розвитку Тернопільської області на період до 2020 року. Декларація чи поштовх до розвитку?


13 січня 2015 року в приміщенні Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України  відбувся круглий стіл на тему: «Чи стане Стратегія розвитку Тернопільської області на період до 2020 року поштовхом до економічного зростання регіону».
Організатором заходу стала Громадська організація «Дослідницький центр соціальних технологій» та Тернопільська обласна державна адміністрація.
Захід проводився в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Громадською організацією «Дослідницький центр соціальних технологій» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів, Інститутом громадянського суспільства, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Офісом Ради Європи в Україні за підтримки Європейського Союзу.
Участь у заході взяли представники департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва обласної державної адміністрації, експерти з питань розробки стратегічних планів, представники громадських організацій, журналісти.
04 січня 2016 року Тернопільська обласна рада ухвалила довгоочікуваний документ, а саме Стратегію розвитку Тернопільської області на період до 2020 року, зазначила на  початку роботи круглого столу начальник управління регіонального економічного розвитку департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Тернопільської обласної державної адміністрації Наталія Онищук. Вона ознайомила присутніх з основними положеннями ухваленого документу а також зупинилася на додатку до нього - Плану заходів з реалізації Стратегії.
Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України та Голова громадської організації «Дослідницький центр соціальних технологій» Ігор Гірчак зазначив, що методологія, яка використовувалася в процесі розробки Стратегії, повністю відповідає нормативним документам, котрі затверджені постановою Кабінету міністрів України та європейській практиці. «Як людина, котра була розробником ряду Стратегій як в нашій області, так і по Україні, можу з впевненістю сказати, що ухвалення такого, досить якісного документу, сприятиме поштовху до економічного розвитку Тернопільщини, залученню інвестицій в наш регіон. Але все це можливе лише за тієї умови, коли Стратегія не буде черговим гарно видрукованим буклетом, що лежатиме на полицях чиновників, а стане настільною книгою кожного, хто причетний до прийняття владних рішень, коли вона стане основним вектором розвитку області. А усі рішення, що ухвалюються, будуть відповідати її суті, цілям, які в ній прописані» - зазначив Ігор Гірчак.
Ухвалення Стратегії розвитку Тернопільської області надає широкі можливості для розвитку територій, переконаний голова Тернопільської обласної громадської організації «Гуртом!» Ігор Ковалик. Зокрема, громади області зможуть отримати додаткові ресурси на фінансування інвестиційних проектів за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. В першу чергу це важливо для 26-ти новостворених об’єднаних територіальних громад. Також це дозволить розробляти та подавати на конкурси проектні пропозиції, що можуть співфінансуватися за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги, де обов’язковою умовою є наявність Стратегії.
Усі учасники круглого столу зійшлися на тому, що ще одним важливим елементом розробки та впровадження Стратегії – є процес моніторингу її впровадження. Тому було вирішено звернутися до всіх зацікавлених сторін (експертного середовища, представників громадськості, журналістів) активно долучатися до моніторингу реалізації Стратегії та подавати в департамент економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Тернопільської обласної державної адміністрації пропозиції по її вдосконаленню чи актуалізації.

Немає коментарів:

Дописати коментар