середу, 6 березня 2024 р.

Посадовці ОМС Тернопільщини взяли участь в 9-му Європейському конгресі місцевого самоврядування


4-5 березня у м.Миколайки (Польща) відбувся 9 Європейський конгрес місцевого самоврядування. Тема цьогорічного Конгресу: «Майбутнє децентралізації в мінливому світі».

Захід є майданчиком для обміну думками, дискусій, зустрічей представників місцевого самоврядування із представниками державних адміністрацій, громадських організацій та бізнесу.

Участь у Європейському конгресі місцевого самоврядування взяли більше 2,5 тисяч керівників місцевих органів влади, регіональних еліт, представників державного управління, громадських організацій та бізнесу з усієї Європи. Серед учасників заходу були й представники українських муніципалітетів. Тернопільщину на Конгресі представляли: Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак, Бережанський міський голова Ростислав Бортник та його заступник.

Під час заходу відбулись панельні дискусії на різноманітні теми: медицина, фінанси, зелена енергія, розвиток, суспільство, політика і безпека, міжнародна співпраця, культура і освіта, туризм, цифровізація тощо.


Багато панельних дискусій було присвячено питанням пов’язаними з відновленням України. Обговорювали питання відбудови українських міст, зокрема механізми та інституції, транскордонні проєкти задля майбутньої підтримки України.


Представники українських муніципалітетів висловлювали вдячність усій європейській спільноті, зокрема полякам, за потужну підтримку, яку українці відчувають з перших днів повномасштабного вторгнення, за постійну плідну співпрацю та допомогу.

На панельних дискусіях учасники Конгресу ділились думками щодо майбутнього децентралізації. Оскільки високий рівень місцевого самоврядування є одним із найбільших досягнень демократичних систем, делегування обов’язків місцевій владі та суспільству спонукало до розвитку регіонів. Проте, серйозна турбулентність (пандемії, інфляція та війна в Україні), з якою ми зіштовхнулись в останні роки, залишила відбиток на процесі глобалізації та децентралізації.

Під час панельної дискусії: «Майбутнє ідеї децентралізації в мінливому світі», депутат Європейського парламенту, Прем'єр- Міністр Польщі 1997-2001 років Єжи Бузек наголосив, що децентралізація без надання фінансового ресурсу – це не децентралізація, оскільки будь-яка передача повноважень має підкріплюватись фінансовим ресурсом.

Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак виступив спікером на панельній дискусії: «Як війна в Україні впливає на органи місцевого самоврядування в Європі?». І.Гірчак поділився досвідом Тернополя в частині того як міжнародна співпраця дала змогу Тернопільській громаді прийняти значну кількість внутрішньо переміщених осіб, розповів про дії місцевої ради, яка з першого дня повномасштабного вторгнення росії на територію України почала приймати великі потоки людей, котрі потребували різнопланової допомоги (медичної, психологічної тощо).


Секретар Тернопільської міської ради наголосив, що вже протягом двох років українські громади злагоджено відстоюють свою свободу та проєвропейські, демократичні цінності у боротьбі із ворогом. Аби продовжувати боротьбу, українські муніципалітети потребують постійної підтримки з боку Європейського Союзу. Відтак, Ігор Гірчак закликав європейську спільноту збільшувати кількість проєктів для відновлення України, адже «допоки стоять українські міста, доти Європа може почуватись спокійно».

Під час панельної дискусії Секретар Тернопільської міської ради також презентував посібник Асоціації міст України «Кращі історії незламності та співдії в громадах під час війни», який містить досвід 10 громад-переможців «Конкурсу історій незламності та співдії в громадах під час війни», проведеного в рамках Меморандуму про співпрацю між Асоціацією міст України та Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, за підтримки Секретаріату Кабінету Міністрів України.


Обговорили й питання кризового менеджменту, адже українські муніципалітети за два роки повномасштабного вторгнення здобули чималий досвід діяльності громади в умовах постійної загрози ракетної небезпеки (підтримка ВПО та ветеранів, розбудова укриттів тощо) й можуть ділитись власним досвідом з європейськими колегами.

Бережанський міський голова Ростислав Бортник виступив у ролі спікера на панельній дискусії: «Місто майбутнього – сценарії розвитку в урбаністичному та соціальному аспектах».


Р.Бортник поділився власним досвідом, коли ще був архітектором в Австрії й наголосив, що відбудова України – це не просто «пофарбувати старі будівлі, а ця відбудова повинна бути модерною, екологічною та економічною для життя та розвитку». Бережанський міський голова наголосив, що розвиток українських міст точно буде одразу після нашої перемоги над ворогом.

Автор матеріалів - Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України.

Немає коментарів:

Дописати коментар