четвер, 29 лютого 2024 р.

Тернопільське РВ АМУ спільно з партнерами провело вебінар на тему: «Особливості доступу до публічної інформації в умовах правового режиму воєнного стану»


Сьогодні, 29 лютого Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України спільно із Тернопільською міською радою та відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України провели інформаційний вебінар на тему: «Особливості доступу до публічної інформації в умовах правового режиму воєнного стану».

У вебінарі взяли участь 50 представників муніципалітетів Тернопільської області, серед них: міські, селищні, сільські голови, старости, заступники голів, працівники профільних управлінь/відділів (інформаційних, інформаційних технологій та захисту інформації, інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю, електронних послуг, фінансового, бухгалтерського обліку та звітності, соціального захисту, освіти), представники ЦНАПів, системні адміністратори.

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Фронц Руслан Степанович, представив спікерів заходу та анонсував питання, котрі будуть розглянуті.


Р.Фронц повідомив про те, що тиждень тому було проголосовано за законопроєкт №6401 про внесення відповідних змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», який запроваджує низку змін. Асоціація міст України надавала експертний висновок до проєкту Закону №6401 і була незгідна з деякими положеннями, оскільки вони дублюють інші законодавчі акти та вимагають додаткового фінансового навантаження на громади (особливо на маленькі).

Спікери заходу:

Зварич Мар’яна Петрівна, начальник управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Тернопільської міської ради

Свірський Роман Зіновійович, старший інспектор з ОД відділу з протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України

Зварич Мар’яна розповіла про доступ до публічної інформації в умовах правового режиму воєнного стану, зокрема про: оприлюднення публічної інформації на офіційних вебсайтах, розгляд запитів на інформацію та відстрочку в їх задоволенні, відмову в задоволенні запитів, у зв'язку з обмеженням доступу до інформації.


Учасники вебінару дізнались про електронний документообіг та взаємодію з державними органами. М.Зварич поділилась досвідом використання електронних документообігів працівниками Тернопільської міської ради, дала рекомендації, на що саме варто звернути увагу при його виборі. Спікерка наголосила, що електронний документообіг дорівнює ефективному управлінню.

Під час онлайн-заходу з представниками органів місцевого самоврядування Тернопільської області говорили також про цифрову трансформацію в містах та громадах.

Начальник управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Тернопільської міської ради розповіла про існуючі електронні сервіси, які використовує Тернопільська міська рада та інші громади України. Зокрема, експертка наголосила, що на часі є важливим об’єднання всіх сервісів на одній платформі задля зручності використання мешканцями.


Виконавчий директор ТРВ АМУ проінформував, що у червні 2023 року між Асоціацією міст України та Департаментом Кіберполіції Національної поліції України, було підписано Меморандум про співпрацю.

У липні 2023 року Тернопільське РВ АМУ сьогодні спільно з Відділом протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України вже проводили інформаційний вебінар із питань забезпечення кібербезпеки в органах місцевого самоврядування. Оскільки протидія кіберзлочинам є важливою, тому сьогодні також говорили про покращення рівня знань громадян із питань кібергігієни.

Свірський Роман детально роз’яснив про важливість та необхідність забезпечення кібербезпеки в органах місцевого самоврядування. Спікер дав практичні рекомендації щодо вжиття заходів з попередження кібератак, розповів про методи боротьби з деінформацією.


Старший інспектор з ОД відділу з протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України представив учасникам заходу порядок реагування на кіберінциденти.

Р.Свірський проінформував про проєкт «BRAMA», який спрямований на захист медіапростору України від пропагандистських Telegram-каналів, проти розповсюдження фейкових новин, протиправного та забороненого контенту з боку рф. 


Під час вебінару Р.Фронц звернувся до учасників інформаційного вебінару із закликом до голосування за петицію, яку зареєстрував на сайті Верховна Рада України Виконавчий директор Асоціація міст України Олександр Слобожан, про термінове прийняття законопроєкту № 9560-1, який легалізує допомогу громад Збройним Силам України через зміни до Бюджетного Кодексу України.

Також виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ запросив представників муніципалітетів регулярно читати новини на ресурсах Асоціації міст України, які завжди містять актуальну оперативну інформацію, зокрема закликав підписатись на телеграм-канал АМУ та Тернопільського РВ АМУ.

Матеріали - Гірчак Ксенії.

Немає коментарів:

Дописати коментар