понеділок, 29 квітня 2024 р.

Тернопільське РВ АМУ провело вебінар на тему: «Особливості дотримання вимог природоохоронного законодавства в територіальних громадах»


Сьогодні, 29 квітня Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України спільно з Державною екологічною інспекцією в Тернопільській області провели інформаційний вебінар на тему: «Особливості дотримання вимог природоохоронного законодавства в територіальних громадах».

У вебінарі взяли участь 30 представників муніципалітетів Тернопільської області.

Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Фронц Руслан Степанович, представив спікерів заходу та анонсував питання, котрі будуть розглянуті.


Спікери заходу:

Стефурак Ігор Ярославович, перший заступник начальника Інспекції - перший заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області.

Онищук Михайло Володимирович, в.о. заступника начальника Інспекції - в.о. заступника Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області.

Ігор Стефурак коротко представив зміни природоохоронного законодавства, наголосив на важливості та необхідності дотримання природоохоронних вимог у сфері поводження з відходами.

І.Стефурак закликав органи місцевого самоврядування проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо правильного поводження з відходами, зокрема закликати до роздільного сортування відходів на спеціально відведених майданчиках. Спікер представив типові порушення природоохоронного законодавства в громадах та дав рекомендації щодо їх усунення.

Ігор Стефурак наголосив на важливості раціонального використання та охороні природних ресурсів. Доповідач звернув увагу про неприпустимість розорювання прибережних захисних смуг, необхідності впорядкування документації прав власності на водні об’єкти розміщені на територіях громад.

Михайло Онищук детально представив порядок та причини видалення зелених насаджень в населених пунктах громади. Окрім того, було наголошено на необхідності залучення, в окремих випадках, представників інспекції до участі в роботі місцевих комісій з обстеження зелених насаджень. При цьому громади повинні мати розроблений порядок визначення відновної вартості зелених насаджень.


М.Онищук акцентував увагу представників громад Тернопільщини поводженні із захисними насадженнями, лісами. Наголосив на особливій увазі до об’єктів та територій природо-заповідного фонду України та згадав про відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.

Спікери розповіли про проєкт «Екозагроза».

Галина Берекета, Начальниця управління регіонального розвитку Збаразької міської ради поділилась досвідом управління лісовими ресурсами у Збаразькій громаді.


Під час заходу Руслан Фронц проінформував учасників про категоричну позицію Асоціації міст України проти передачі лісів у державну власність. У лютому 2023 року була створена петиція з проханням не допустити передачу лісів громад акціонерному товариству, набрала необхідні для її розгляду 25974 голосів. Однак, у лютому 2024 року Державне агентство лісових ресурсів України знову надало проєкт Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України» для надання зауважень та пропозицій.


Асоціація міст України надала в Держлісагентство свої заперечення до проєкту як такого, що порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє територіальні громади матеріальної та фінансової основи, знищує результати реформи місцевого самоврядування та проведеної децентралізації.

Цим законопроєктом пропонується позбавити громади прав власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення під виглядом визначення особливостей утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

Асоціація міст України й надалі вживатиме заходів щодо недопущення реалізації ініціатив, які мають на меті позбавлення територіальних громад прав власності, зокрема на земельні ділянки лісогосподарського призначення.

Наприкінці вебінару, Виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ запросив представників муніципалітетів регулярно читати новини на ресурсах Асоціації міст України, які завжди містять актуальну оперативну інформацію, зокрема закликав підписатись на телеграм-канал АМУ та Тернопільського РВ АМУ. 

Немає коментарів:

Дописати коментар