середу, 13 листопада 2019 р.

Боротьба за Держбюджет-2020 триває


Головний фінансовий документ країни є надважливим для кожного українця, адже від нього й залежить добробут.
Оприлюднений 05.11.2019 р. на сайті Верховної Ради України поданий Урядом проєкт Держбюджету-2020 зменшує доходи місцевого самоврядування всупереч тому, що протягом останніх років значно збільшені повноваження та сфери відповідальності громад. Передбачений місцевим бюджетам ресурс не дозволить органам місцевого самоврядування виконувати власні та делеговані повноваження, унеможливить надання послуг громадянам.
Асоціація міст України не стоїть осторонь, а голосно захищає інтереси ОМС. Відтак, АМУ ініціювала Всеукраїнську акцію «Поверніть гроші громадам!». Багато ОМС Тернопільщини долучились до Всеукраїнської акції АМУ, шляхом скликання позачергових сесій рад та ухвалення на них звернень до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та до Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука щодо фінансового забезпечення потреб мешканців громади.

Вчора, 12 листопада члени Правління Асоціації міст України на чолі з Головою АМУ В.Кличком (вже вдруге) зустрілись з Прем’єр-міністром України О.Гончаруком. Головною метою цієї зустрічі було вирішення проблемних питань місцевого самоврядування у проекті Держбюджету-2020. Адже за дорученням Прем’єр-міністра після попередньої зустрічі (22 жовтня) Міністерство фінансів провело 8 листопада нараду з АМУ, але ніяких результатів та домовленостей не отримано - проект Держбюджету-2020 до другого читання не враховує жодної пропозиції АМУ. На зустрічі АМУ представляли 25 голів громад з усіх областей, а також Виконавчий директор АМУ Слобожан.
Міські голови, під час напруженої дискусії, висловлювали позицію щодо недопустимості обмеження ресурсів місцевих бюджетів - зокрема, через скасування надходження до місцевих бюджетів відсотку від акцизу з пального, не проведення індексації вартості землі, збереження пільг по платі за землю деяким підприємствам тощо. Недостатність коштів у органів місцевого самоврядування зумовить неспроможність забезпечити елементарну життєдіяльність громад та надання основних послуг жителям. Тим більше не вистачить ресурсів на реалізацію державних рішень, які перекладаються на місцеві бюджети. Так, за підрахунками АМУ на підвищення заробітної плати педагогам (за постановами Уряду №№ 822, 695, 755) потрібно 14,6 млрд грн, яких у проекті бюджету на наступний рік не передбачено. При цьому представники Міністерства фінансів наполегливо стверджують, що у місцевого самоврядування достатньо ресурсів для покриття цих та інших витрат.   
Викликає занепокоєння АМУ й позиція  Міністерства фінансів щодо не переведення на прямі міжбюджетні відносини об’єднаних територіальних громад, які провели перші вибори у 2019 році. Адже такий підхід нівелює децентралізаційну реформу – громади об’єдналися, але ресурсів та повноважень не отримали. При цьому Глава Уряду та міністр розвитку територій та громад висловлюють підтримку врахування у Держбюджеті-2020 новостворених ОТГ та громад, утворених навколо міст обласного значення.
Мінфін навіть відкидає пропозиції АМУ щодо справедливого розподілу ресурсів, зокрема запровадження формульного підходу розподілу коштів Дорожнього фонду та додаткової дотації на освіту та охорону здоров'я. Виглядає так, що Міністерство фінансів є прибічником «ручного режиму» та централізації ресурсів, коли кошти розподіляються місцевим бюджетам за рішення керівників обласних державних адміністрацій на їх власний розсуд.

Сьогодні, 13 листопада Асоціація міст України провела в Українському кризовому медіа-центрі прес-брифінг  на тему: «Бюджет 2020 – це згортання децентралізації. Як вижити громадам?».
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан відзначив, що проєкт Держбюджету на 2020 рік не враховує інтереси місцевого самоврядування та загрожує згортанням децентралізації. Він закликав Уряд і парламент у проєкті Державного бюджету на 2020 рік захистити інтереси громад, а саме:
  • підтримати норму щодо зарахування частини акцизного податку на пальне до дохідної частини місцевих бюджетів;
  • забезпечити належний рівень освітньої субвенції;
  • спрямувати 20% коштів дорожньої субвенції до бюджетів органів місцевого самоврядування;
  • забезпечити оплату з Державного бюджету України гарантованих державою пільг;
  • передбачити на 2020 рік додаткову дотацію на здійснення переданих з Держбюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я.
АМУ відстоювала інтереси ОМС й на засідання парламентського Комітету з питань бюджету з розгляду проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» (№2000 від 15.09.2019 р.) (13.11.2019 р.). На засідання також наголошували на головних проблемних питаннях проєкту Дербюджету-2020.
О.Слобожан: Скорочення бюджетів громад  призведе до неможливості надавати якісних послуги жителям, і наголосив:
Прийняття поданого Урядом проекту Держбюджету на 2020 рік та змін до Бюджетного кодексу України призведе до тотального погіршення якості життя людей в усіх без винятку громадах – як у селах, селищах, ОТГ, так і в малих, і у великих містах. 
Асоціація міст України закликає народних депутатів підтримати пропозиції АМУ. Наголошуємо, що ці пропозиції не потребують додаткового фінансування, а лише справедливого розподілу наявного ресурсу з дотриманням принципів бюджетної децентралізації та субсидіарності.  
Боротьба за справедливий Держбюджет-2020 триває.


Немає коментарів:

Дописати коментар