четвер, 12 вересня 2019 р.

Про особливості застосування містобудівного законодавства та законодавства у сфері будівництва житла для молоді говорили на практикумі у Тернополі


12 вересня у Тернопільському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся практикум із застосування законодавства для представників органів місцевого самоврядування, у т.ч. ОТГ, Тернопільщини на тему «Новації в містобудуванні та архітектурі, їх практичне застосування в умовах децентралізації». Захід відбувся в рамках реалізації Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

З привітальним словом виступив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення АМУ Ігор Гірчак, який ознайомив присутніх з діяльністю, яку здійснює Асоціація міст України в рамках реалізації проекту «ПУЛЬС», зокрема в частині проведення просвітницьких заходів.
В ході засідання учасниками практикуму були розглянуті наступні питання:
1. Дозвільно реєстраційна функція ДАБІ. Особливості змін законодавства у сфері архітектури та містобудування.

2. Електронна система Прозора ДАБІ, запровадження електронного кабінету забудівника.
3. Система здійснення архітектурно-будівельного контролю та нагляду.
4. Запровадження інституту громадського інспектора. Законодавчі зміни та тенденції. 
Модератор заходу - Медвідь Роман Тарасович, начальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області.

Роман Тарасович наголосив: «Зараз триває децентралізаційна реформа. Усі громади мають право отримати функцію архбудконтролю. В Тернопількій області функцію архбудконтролю перейняли: м. Тернопіль та м.Чортків. Ідея взагалі полягала в тому, щоб повноваження передати ОМС, а функцію нагляду залишити за ДАБІ. Громади ще не наважуються на цей крок з ряду причин, проте хто як не ОМС може знати про законність чи незаконність забудови у населеному пункті. Практика міст, котрі вже перейняли на себе функцію контролю показують, що результат є. Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області завжди готове надати консультації»

Ще одним модератором виступив Андрія Романович Козак, директор Тернопільського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Андрій Козак розповів учасникам практикуму особливості застосування законодавства у сфері будівництва житла для молоді, зокрема детально проінформував про існуючі програми спрямовані на вирішення житлових проблем населення України.

Андрій Романович розповів учасникам практикуму детальні умови програм: хто може стати учасником програм, яка площа визначена на одного мешканця та ін. Також Андрій Козак навів ряд прикладів сімей, котрі вже успішно скористались запропонованими програмами.


Нагадуємо, 9 серпня між Тернопільським РВ АМУ  та Тернопільським регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» був підписаний Меморандум про співпрацю.



Немає коментарів:

Дописати коментар